Need for Speed Carbon

De Need for Speed-reeks is al jaren één van de meest verkopende racegames. Elk jaar komt er weer een nieuw deel en elk jaar verandert er een klein beetje aan de opzet en inhoud. Deze keer komt EA met Carbon waarin het vooral draait om het ownen van de stad.

Elke wijk in de stad is onder beheer van een bepaalde \'gang\' en aan jou de taak om races en missies te winnen om zo dit deel weer te veroveren. De evenementen staan aangegeven op de kaart van de stad en je kunt overal meteen naar toe rijden. De hele stad is vrij om te gaan en rijden waar je wilt. Door progressie te maken in de game verdien je natuurlijk meer geld en respect maar verslechtert ook je reputatie bij de politie. Gelukkig kun je met het gewonnen geld je auto aanpassen om zo weer onherkenbaar te worden voor de politie.

Naast de vrijheid om overal te rijden is er nog een vernieuwing in Carbon: wingmen. Wingmen zijn bevriende coureurs die je tijdens de race kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een opdracht geven om andere auto\'s lastig te vallen of andere auto\'s gebruiken om te slipstreamen. Door gebruik van wingmen is het vaak net even wat makkelijker om die lastige race te winnen.

Grafisch is Carbon een geweldige game. De auto\'s zien er allemaal strak uit en de omgevingen zijn erg mooi gemaakt. Helaas speelt de hele game zich alleen \'s nachts af waardoor het wel altijd donker is. Voordeel hiervan is natuurlijk wel dat EA leuk heeft kunnen spelen met schaduwen en lichtinval van de neonverlichting en deze er vrij indrukwekkend uitzien.

De soundtrack van de game is ook goed verzorgd en er zitten veel soorten muziek in. Uiteraard zitten er wat tracks tussen die niet helemaal jouw smaak zijn, maar over het algemeen klinkt het allemaal okay. Naast het uiterlijk is ook het geluid dik in orde. De soundtrack is goed verzorgd en ondanks dat niet alle tracks even goed in de smaak zullen vallen zul je je nergens aan gaan ergeren zoals bij sommige games het geval is.

De opzet, graphics en geluid zijn dus hetzelfde als op de Xbox 360, maar de PS3 heeft de SIXAXIS controller en daarmee kun je écht sturen! Zou je denken. Maar nee, EA heeft geen speciale SIXAXIS controls in de game gestopt en je racet dus gewoon met de pookjes. Dit is op zich niet zo heel erg want in Motorstorm werken de pookjes beter dan de motion controls, maar de mogelijkheid zou er in ieder geval in moeten zitten. De Wii-versie van Carbon heeft het immers wél en het werkt daar zelfs perfect. Zonde dus!

De gameplay is overigens ook hetzelfde als de 360-versie, lekker racen zonder al te veel moeite. Driften gaat lekker en de game is nergens echt moeilijk; ideaal voor de casual gamer die geen zin heeft om uren en uren in een racegame te stoppen om maar die ene honderdste van een seconde van zijn tijd af te halen.

In de multiplayer mode (twee speler splitscreen of online tegen meerdere gamers) is de game ook erg leuk, maar niet leuker of minder leuk dan andere racegames.