De Sims 2 Huisdieren

De beestenboel uitbreiding was één van de succesvolste uitbreidingen van de eerste Sims. Sinds het verschijnen van de Sims 2 is er vanuit de community dan ook al geroepen voor een zelfde soort uitbreiding voor de Sims 2 en nu, na drie eerdere uitbreidingen, is het eindelijk zover. Naast de PC add-on komt het spel deze keer ook nog eens als stand-alone versie naar de consoles en handhelds. De meeste versies waren al verschenen maar de PSP-versie liet wat langer op zich wachten. Sinds kort is ook deze versie in de winkel verkrijgbaar dus de hoogste tijd om hem eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen.

De voorgaande Sims versies op de console en handhelds waren altijd maar redelijk slappe aftreksels van het succesvolle origineel op de PC. Het spel bestond vaak uit een aaneenschakeling van vele mini-games waarbij je af en toe op moest letten dat je op tijd naar het toillet ging of even een douche nam om geen mensen af te schrikken. De Sims 2: huisdieren gooit het over een andere boeg en probeert meer de PC-versie van de game te volgen in plaats van enkel een aaneenschakeling van mini-games te zijn.


 


Je kunt beginnen met het samenstellen van een eigen huishouden of een van de modelgezinnetjes nemen. Een gezin bestaat uit minimaal één menselijke sim, aangevuld met maximaal drie andere dierlijke of menselijke sims. Het maken van je eigen sim gaat op dezelfde manier als op de PC, alleen zijn de opties een stuk minder uitgebreid. Je standaard garderobe bestaat bijvoorbeeld uit enkele tientallen kledingstukken en de hoeveelheid opties voor je gezicht is ook minder, maar toch is het meer dan voldoende om een leuke sim naar jouw wens te kunnen samenstellen. Bij het aanmaken van een huisdier kun je kiezen uit de twee populairste huisdieren; een hond of een kat. Bij elk dier kun je kiezen uit vele verschillende rassen, kleuren en zelfs petjes en brilletjes om je huisdier mee aan te kleden. Mijn zwart-witte kater Jaques had veel succes bij de poesjes met zijn groene baret en stoere zonnebril.

Na het maken van je familie kun je een huis betrekken of er zelf eentje bouwen. Erg veel kavels zijn er helaas niet beschikbaar, dus met veel verschillende families spelen is er helaas niet bij. Als je je intrek in een leuk huisje hebt genomen kun je op de bekende manier meubels en apparaten aanschaffen die het leven van een sim een stuk makkelijker maken. Heb je dit allemaal gedaan dan kan het echte spel gaan beginnen. De bekende behoeftenbalkjes zijn weer terug dus je moet er op letten dat je sim op tijd gaat douchen, wat eet als hij honger heeft en op tijd gaat slapen om niet moe en chagerijnig te gaan werken. Deze keer doe je dit niet door op voorwerpen te klikken, maar kruip je in de huid van je sim. Het toilet gebruiken doe je door erheen te lopen en vervolgens gebruiken te selecteren en eten doe je door een maaltje klaar te maken die je uit de koelkast haalt. Switchen tussen meerdere sims doe je met één druk op de knop.


 


Waar deze game echter vooral om draait zijn natuurlijk de huisdieren. Ook huisdieren hebben bepaalde behoeften waaraan voldaan dient te worden. Voor een kat is natuurlijk een kattenbak erg belangrijk en regelmatig een bak met voer wordt ook wel op prijs gesteld. Wat een huisdier precies wil kun je zien aan de wolkjes die regelmatig boven hun hoofd verschijnen. Net zoals je kunt switchen tussen meerdere sims kun je ook switchen tussen een sim en een huisdier om te kijken waar je dier allemaal behoefte aan heeft. Even lekker knuffelen maakt je huisdier blij en blije huisdieren willen dingen leren. Zo kun je je huisdier leren om je te volgen of om te komen als je hem roept, maar stoerder is het natuurlijk om je kat te leren zingen en daarmee de blits te maken bij je bezoek. Leren gaat op dezelfde manier als het verdienen van vaardigheidspunten, je begint met een leeg balkje dat zich langzaam vult, en is het balkje gevuld dan heb je een nieuwe vaardigheid aangeleerd.
De huisdieren functioneren een beetje als menselijke sims waar je minder invloed op hebt en die eigenlijk alleen maar geld en tijd kosten. Je moet voer voor ze kopen, ze aaien en continu opletten of ze niet iets slopen waarvoor je ze op hun donder moet geven, maar eigenlijk krijg je er weinig voor terug behalve wat gezelschap dat je sociaalmeter goed doet. De tijd die je in een huisdier investeert zie je nergens in terug maar op zich is dat met echte huisdieren net zo.


 


Je kunt wel met je huisdier een bezoekje brengen aan het park waar je vele dierenwinkels kunt vinden om je huisdier nog meer te verwennen. In het park kun je speciale \'pet points\' verdienen die je vervolgens bij één van de vele winkels weer uit kunt geven aan kluiven, speelgoed en andere dingen voor je dier.

Tot zover klinkt de game wel oké, en dat is hij eigenlijk ook. Helaas wordt het totaalplaatje heel erg naar beneden getrokken door de lange laadtijden in het spel. Veel PSP-games hebben helaas last van lange laadtijden, maar de Sims 2: huisdieren maakt het wel erg bont. Duurt het laden van een spel al minimaal een halve minuut, als het spel dan eenmaal geladen is blijft het beeld regelmatig tijdens het spelen ook even hangen om nog even verder te laden en dat irriteert enorm. Het haalt het tempo van het spel erg omlaag en veel van het speelplezier verdwijnt hierdoor.