Boek: Gratteri/Nicaso - Bloedbroeders

Dat de maffia niet alleen in films leeft, is maar al te duidelijk. Deze organisatie kent in Italië een bloeiende wereld waarin geld de hoofdrol speelt. Menig politieonderzoek loopt dood omdat de maffia de mazen in de wet weet te vinden. Als er wereldwijd een misdaadorganisatie is die zo wijd vertakt en machtig is dan is dat de maffia wel. In Calabrië heerst al jaren de 'ndragheta. De politie kan er maar geen grip op krijgen. Er zijn al heel wat boeken over de 'ndragheta geschreven. Bloedbroeders is er daar één van. Anno 2009 is het boek opnieuw verschenen, ge-update met de nieuwste feiten. De schrijvers van het boek, officier van justitie Nicola Gratteri en schrijver Antonio Nicaso, hebben hun kennis samengebracht en een duidelijk boek geschreven, de 'ndragheta - van geschiedenis tot heden.


Elke provincie zijn maffia
In Italië is de maffia alom aanwezig. Sicilië wordt geregeerd door de Cosa Nostra, de Camorra heerst over Napels en de 'ndragheta heeft de macht in Calabrië. In Bloedbroeders leren we deze laatste misdaadorganisatie kennen, vanaf de oorsprong tot nu toe.

Het schrijven van een boek over de maffia kan je duur komen te staan, als ook het doen van onderzoek naar de organisatie. Zo ervoer officier van justitie en co-auteur van het boek, Nicola Gratteri. Eind jaren tachtig was de 'ndragheta het zat en zette Gratteri op de dodenlijst, hij is sindsdien zijn leven niet meer zeker. Toch weerhoudt het hem er niet van door te gaan met het ontrafelen van de Calabrisch maffia-clan. Het is duidelijk dat hij van mening is dat de 'ndragheta jarenlang is onderschat. Dit laat hij in het boek helder naar voren komen. Met een jaaromzet van ruim 40 miljard euro is de organisatie geen kleintje te noemen. Inkomsten komen vooral uit handel in cocaïne op de Europese markt.

Woorden aangevuld met schematische weergaven
In het boek Bloedbroeders geeft Gratteri, samen met auteur Nicaso (ook op de vlucht voor de 'ndragheta), een overzicht van de 'ndragheta. Schematisch en woordelijk geven de twee uitleg over de families die binnen de organisatie actief zijn, waar de macht ligt en waar deze groep zijn geld mee verdient. Zonder de zaken mooier voor te stellen en in te kleden, schetsen zij een indrukwekkend beeld van deze nietsontziende maffiafamilie. De macht ligt niet alleen in Calabrië, maar wereldwijd zijn ze werkzaam. De thuisbasis ligt echter in Italië, waar ook de oorsprong te vinden is. Er is één groot verschil met de andere genoemde maffiafamilies: de 'ndragheta bestaat hoofdzakelijk uit bloedbanden. De andere zijn met name op vriendschapsbanden gebaseerd. Dit maakt infiltreren nagenoeg onmogelijk, tenzij je dus familie bent.

Het boek is geen roman of verhaal, het is een uiteenzetting van de organisatie. In het eerste deel wordt het ontstaan beschreven, met schema's om de familie-opbouw te verduidelijken. Vervolgens wordt aan de hand van een aantal gebeurtenissen, zoals de eerste en tweede maffiaoorlog, de loop en ontwikkeling van de 'ndragheta weergegeven. Hier en daar worden de woorden bijgestaan door grafieken of kaartjes die aangeven hoe de woorden uitgelegd dienen te worden. Het maakt het hele verhaal helderder en beter te begrijpen. In hoofdstuk 15 besteedt het duo ruim aandacht aan de takken die zich buiten Italië bevinden, ook hier kozen de heren voor een opzet met woord en beeld.

Tweedeling
Ongeveer de helft van het boek is bestemd voor het verhaal, de andere helft beslaat noten, schema's, vraag & antwoord en verklaringen van woorden. Het eerste deel geeft dus op ietwat verhalende wijze de geschiedenis van de 'ndragheta weer om vervolgens in het tweede deel toegelicht te worden aan de hand van feiten. Het steeds voor- en achteruit moeten bladeren naar de noten die in het boek zijn opgenomen, maakt het lezen niet altijd even makkelijk. Het is daarnaast ook niet echt een boek dat je voor de ontspanning leest. De lezer zal vooral geïnteresseerd moeten zijn in de maffia. Dit is dan ook de doelgroep die dit boek gretig zal lezen. Voor de rest van de lezers is het boek geen aanrader. Bloedbroeders is daarmee een redelijk specifiek boek geworden dat zich ook op een specifieke groep lezers richt. Het is niet minder interessant, maar voor je eraan begint, moet je je dit wel realiseren.

Soms kunnen de woorden en de materie wat stoffig overkomen en aandoen als ware het een studieboek. Wanneer je hier doorheen kunt komen, wordt je beloond met een goed boek waarmee je meer inzicht krijgt in deze machtige, wereldwijde misdaadorganisatie. Met het uitkomen van het boek was de misdaadorganisatie uiteraard niet blij. Zij hebben zelfs geprobeerd publicatie tegen te houden, maar tevergeefs (ze hebben blijkbaar niet overal macht). Het is te hopen dat de heruitgave geen gevolgen zal hebben voor de auteurs, zij moeten al genoeg achterom kijken om hun leven te kunnen leiden.


Uitgever: Lebowski ISBN: 978 90 4880 176 3 Pagina's: 399
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.