CD: The Killers - Day and Age

De cover van het nieuwe album van The Killers is een kleurrijke mozaïek van een betoverende schemering in een woestijnlandschap. Een omgeving die prima paste bij het muzikale landschap van voorganger Sam's Town. De thuishaven van The Killers, Las Vegas, ligt te midden van deze droogte en past met al zijn grootse uitspattingen beter bij het debuutalbum Hot Fuss. Het nieuwe werk van het kwartet lijkt qua geluid een brug te willen slaan alhoewel het dichterbij de gekte van Vegas vertoeft dan in de eenzame en uitgestorven woestijn.


The Killers mengen zich weer in de wereld van de dansbare poprock en voorzien hun geluid van het theatrale en bombastische karakter dat ze al in eerder materiaal tentoon spreidden. Vooral de jaren tachtig en met name de new wave werpt zich op als grootste invloed. Single 'Human' refereert duidelijk aan Hot Fuss-materiaal en bevestigt meteen de dansbaarheid. "Are we human, or are we dancer" zingt Brandon Flowers hier. Met een speelse wall-of-sound vliegt een aanstekelijke track als 'Spaceman' voorbij. 'Joyride' waant zich met het siësta-intro in een foute jaren tachtig cocktailbar en levert een feestelijk gevoel af. Het kitscherige en theatrale wordt verder doorgetrokken in 'Neon Tiger' en 'I Can't Stay'.


Toch kent Day & Age ook wat schonere momenten. 'Losing Touch' en 'Goodnight, Travel Well' hebben bijvoorbeeld gevoel voor dramatiek en een melancholisch tintje. 'The World That We Live In' lijkt daarnaast weer op een moderne Tears For Fears. Dit alles geeft Day & Age nog enigszins wat variatie mee omdat de new wave en synthpop wel erg overheersend is op deze plaat. Daarnaast mist het album wat uitschieters die het niveau gemiddeld sterk omhoog kunnen halen. 'Human' is een aardig poging, maar haalt het niet bij de singles van het debuut en ook niet bij de betere songs op Sam's Town.


Label: Island/Vertigo Datum: November 2008 Waardering: