DVD: Azuloscurocasinegro

Azuloscurocasinegro won in 2006 drie Goya Awards, de Spaanse nationale filmprijs. Ook internationaal werd de film geroemd en ging er met verschillende prijzen, waaronder eentje op het filmfestival van Venetië, vandoor. Regisseur Daniel Sánchez Arévalo verdiende met zijn eerste lange speelfilm Azuloscurocasinegro, wat 'donkerblauwbijnazwart' betekent, een Goya voor beste nieuwe regisseur. Of dit terecht was, kun je nu zelf beoordelen. Het Spaanse juweeltje ligt sinds het begin van deze maand in de schappen.


Het Intieme Kamertje
De 25-jarige Jorge zorgt al jaren voor zijn vader, die na een herseninfarct niet helemaal de oude meer is geworden. Hij combineert het zorgen voor zijn vader met een baantje als conciërge in de flat waarin hij woont en een studie management en economie. Als hij eenmaal zijn bul heeft gehaald, is hij vastbesloten een betere baan te gaan vinden, maar dit blijkt niet zo makkelijk als Jorge dacht dat het zou zijn. Zijn broer Antonio zit ondertussen in de gevangenis, waar hij via theaterlessen Paula ontmoet. Zij is op ongelukkige manier het gevang binnengekomen en probeert nu van Antonio zwanger te worden zodat ze naar de kraamafdeling verplaatst kan worden waar het gevangenisleven een stuk draaglijker is. Helaas blijkt Antonio onvruchtbaar te zijn en vraagt hij zijn broertje Jorge om Paula te bezwangeren in het “intieme kamertje”. Jorge heeft ondertussen wel wat anders aan zijn hoofd: zijn vader neemt veel tijd in beslag, zijn sollicitaties worden keer op keer afgewezen en zijn ex-vriendin keert na jaren in het buitenland te zijn geweest terug naar Madrid. En daar komt nog eens bij dat zijn beste vriend Israel kampt met twijfels over zijn geaardheid.


Lichtvoetige Opofferingsgezindheid
Het ingewikkelde verhaal van de verschillende persoonlijkheden wordt op een verassend lichtvoetige manier in beeld gebracht door debutant Daniel Sánchez Arévalo. Diverse soorten klein leed worden afgewisseld met hilarische situaties en dat is nu net de kracht van deze Spaanse dramafilm. De film die gaat over dromen die niet uitkomen, liefde en opofferingsgezindheid, is deels op het leven van regisseur Arévalo gebaseerd. In het interview dat op de dvd te vinden is vertelt hij dat hij ook nog niet helemaal wist wat hij aan moest met zijn leven toen hij klaar was met zijn studie. Arévalo kwam erachter dat hij wel aardig kon schrijven en dat bewijst hij met Azuloscurocasinegro, waarbij hij ook verantwoordelijk was voor het scenario. Naast het interview met de regisseur is er op de dvd ook de kunstzinnige kortfilm La Culpa del Alpinista te vinden, een film die nogmaals getuigt van de literaire kwaliteiten van de jonge regisseur.


Ouderwets Spaans Goed
Niet alleen de manier waarop Arévalo er in is geslaagd het complexe verhaal tot een hapbaar geheel te verwezen is bewonderenswaardig. Ook de inzet van de cast zorgt er voor dat Azuloscurocasinegro een oprechte en pakkende film geworden is. Goed geacteerd wordt er vooral door hoofdrolspeler Quim Gutiérrez, die Jorge voor zijn rekening neemt en twijfelt of het nu niet eens tijd wordt om voor zichzelf te kiezen. Ook zijn vriend Israel, gespeeld door Raúl Arévalo, komt goed uit de verf. Israel weet al helemaal niet wat hij met zijn leven aan moet. Het feit dat hij er nog niet helemaal over uit is of hij gevoelens heeft voor hetzelfde geslacht maakt het er allemaal niet makkelijker op.


Er zijn weinig kritische puntjes te vinden in dit Spaanse juweeltje. Het script laat af en toe wel wat steekjes vallen, doch staan deze gevallen steekjes louter in dienst van het verhaal. Het uitzichtloze Madrid vormt het decor van loodzware menselijke tragiek. Dit drama met hilarische kanten is op een opvallend luchtige manier naar het scherm vertaald. Regisseur Arévalo slaagt met dit debuut met vlag en wimpel.


Label: A-Film Releasedatum: 6 december 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: