CD: Putumayo - Tango Around The World

Even een stukje geschiedenis: om de oorsprong van de tango te vinden moeten we terug naar het eind van de negentiende eeuw. De muziek vindt zijn thuishonk in Buenos Aires in Argentinië. Ástor Piazzolla is natuurlijk een welbekende vertegenwoordiger van de tango, niet in de laatste plaats door de bewerking die Carel Kraayenhof van zijn nummer Adiós Nonino ten gehore bracht op het huwelijk van Willem-Alexander en Màxima. De stijl van de tango is er eentje die is ontstaan uit verschillende soorten muziek, te weten: de Spaanse flamenco, de Cubaanse Habanera en de Argentijnse Milónga. Een mooie mix die leidde tot de passierijke tango. Inmiddels is er een meer eigentijdse ontwikkeling te zien door de oorspronkelijke stijl te combineren met jazz, rock, bolero of balkan en zelfs met elektronica. Al deze ontwikkelingen maakten het voor Putumayo, grootleverancier van wereldmuziek cd's, aantrekkelijk om een album samen te stellen met tangomuziek. En zo is de verzamel-cd Tango Around The World tot stand gekomen.

Van Argentinië via Noorwegen naar Servië
De cd opent met het nummer Dimba van de Senegalees Ousmane Touré. Het ritme pakt je meteen, na enkele tellen bemerk je dat je onbewust met je hele lijf beweegt op de tikken van de drumpartij. Dit is een teken dat muziek je raakt, dat het in je ziel aankomt en maakt dat je het écht beleeft. De eerste Argentijnse tango (er staan er in totaal vijf op het album) vinden we in de derde track. Het is een typisch Argentijnse uitvoering, dat herken je vrijwel meteen. Het nummer Leonel el Feo wordt gebracht door Melingo samen met Florencia Bonadeo. Bij het begin van de track krijg je even een connectie met Paolo Conté, de zwoele woorden die worden uitgesproken lijken sprekend op de manier waarop Conté zijn nummers opbouwt. Het geeft in dit nummer meteen het romantische en zwoele beeld dat de tango toch meestal heeft en ook wel hoort te hebben. Een mooi nummer, rustig, maar met passie.


Ousmane Touré


Dat ook de wat minder voor de hand liggende landen tangomuziek voortbrengen bewijst de Noorse tangogroep Electrocutango met het nummer Felino. Je hoeft niet per se uit een land als Argentinië, Brazilië of andere passierijke landen te komen om de tango een warm hart toe te dragen. De 'koude' Noren brengen een warme tango. Een opmerkelijk nummer is Gipsy Tango. Het is een combinatie van de originele tangomuziek met de wat losse stijl van Roma-muziek. Een leuke en geslaagde combinatie die door de Servische Earth Wheel Sky Band goed wordt neergezet. Hun basisinstrumentarium bestaat uit cymbalon, viool, contrabas, gitaar, percussie en zang. Hugo Diaz heeft de eer de cd af te mogen sluiten. Een typisch Argentijns nummer dat begint met harmonische bandoneonklanken, die onlosmakelijk verbonden zijn met Argentijnse tango. De manier waarop Diaz het nummer Mi Buenos Aires Querido uitvoert, straalt passie, vuur en warmte uit. Tango zoals tango bedoeld is.


Earth Wheel Sky Band


Label met een doel
Putumayo is er wederom in geslaagd een mooi verzamelalbum uit te brengen. Ze zijn inmiddels wereldwijd bekend en hebben naam gemaakt als één van de grotere labels die wereldmuziek ondersteunen. Met dit album bevestigen ze dat weer. Een hele mooie uitbreiding van je collectie kun je deze cd zeker noemen. Vier sterren is een heel mooie en vooral terechte waardering.

Zoals waarschijnlijk wel bekend draagt het collectief van Putumayo altijd een gedeelte van de opbrengst af aan een goed doel; een doel dat gerelateerd is aan de oorsprong van de betreffende cd. In dit geval gaat er een percentage van de recette naar L.I.F.E. Argentina (www.lifeargentina.org), een organisatie die de kwaliteit van leven voor minderbedeelde Argentijnse kinderen probeert te verbeteren. Een heel mooi doel, en alleen dat is al een reden om de cd aan te schaffen. Je verricht er een goede daad mee en bovendien houd je er een mooi album aan over.


Wil je weten wat Putumayo nog meer uitgeeft? Neem dan eens een kijkje op hun kleurrijke site: www.putumayo.com


Label: Putumayo World Music Releasedatum: 15 november 2007
Waardering: