CD: Mick Jagger - The Very Best Of Mick Jagger

'Memo From Turner', geschreven voor de film 'Performance', was de eerste solo-opname van Mick Jagger. In 1968, tussen de releases van 'Beggars Banquet' en 'Let It Bleed' in, schreef Jagger dit bluesy kunstwerkje. Het was het begin van een carrière als solist die in de grote schaduw zou lopen van de immens populaire Rolling Stones. Ondanks die schaduw heeft Jagger toch enkele megahits op zijn naam geschreven en zeker wat prachtige werken afgeleverd. Die carrière is nu samengevat op het retrospectief The Very Best of Mick Jagger.


Het album bevat 17 tracks uit de periode van 1970 tot en met het heden en bevat drie nog niet eerder (officieel) uitgebrachte nummers: 'Too Many Cooks', 'Checkin' Upon My Baby' en de nieuwe single 'Charmed Life'. De productie van 'Too Many Cooks' lag in handen van John Lennon en is op een zondagmiddag in L.A in 1973 in elkaar gedraaid. Met backing vocals van Harry Nilsson en een groep getalenteerde muzikanten kreeg dit funky motown nummer
een ziel. Ook het heerlijke upbeat 'Checkin' Upon My Baby' is zeer de moeite waard. De geraffineerde mondharmonicaklanken van Lester Butler snijden als warm mes door boter door de muziek heen. Jagger gaat terug naar zijn roots in deze oldschool blues sessie met 'The Red Devils'.

De stijlen op de verzamelaar zijn divers: '(You Got To Walk And) Don't Look Back' met Peter Tosh is verantwoordelijk voor het dub- en reggaetintje. Samen met David Bowie in 'Dancing In The Street' wordt de plaat van funky
pop voorzien. Het succesvolle 'Just Another Night' levert een eighties-tintje af. Echte rock komt te voorschijn bij 'God Gave Me Everything', dat samen met Lenny Kravitz tot stand kwam. Naast erg gevarieerd is het dus ook een album met grote collaboraties. Naast de genoemde namen hebben Dave Stewart en Jeff Beck ook nog bijgedragen aan de totstandkoming van enkele tracks.

The Very Best of Mick Jagger is een uitgave die zeker geschikt is voor de beginnende luisteraar, en door de drie niet eerder uitgebrachte tracks ook de fans zullen trekken. Alhoewel de echte fans die nummers al lang op een bootleg hebben liggen. Het is een waardevolle terugblik op de solocarrière van één van de bekendste zangers allertijden.

Tracklisting


Label Atlantic/Rhino Datum: 28 september 2007 Waardering: