DVD: Invincible

Soms zou je wel eens voor je favoriete ploeg willen spelen. Zeker als je op de tribune zit en je team is voor je gevoel maar wat aan te klooien.
Wat zou het heerlijk zijn als de coach je van de tribune plukt, je het veld instuurt en je speelt de sterren van de hemel. Maar ja, het blijft vaak bij dromen. Niet alleen omdat je helemaal niet zo goed bent als de helden op het veld, maar ook omdat de coach nou eenmaal niet zomaar eventjes toeschouwers het veld instuurt. In Invincible krijgt een fan wel de kans om zijn team een boost te geven. De film is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Vince Papale (Mark Wahlberg) is zo goed als werkeloos, verknocht aan American Football en dan met name aan de Philidelphia Eagles. Om de week zit hij op de tribunes om zijn helden toe te juichen. Alhoewel, de laatste tijd valt er weinig meer te juichen, want keer op keer worden de Eagles ingemaakt. Het is tijd voor drastische maatregelen en de coach wordt ontslagen. De nieuwe coach is Dick Vermeil (Greg Kinnear), een vlotte jongen uit Californië die de boel eens flink wakker wil schudden. Zijn eerste idee is om een open selectiedag te houden. Honderden fans komen naar het stadion, in de hoop geselecteerd te worden voor het team. Ook Vince gaat er heen, op advies van zijn vrienden. Hij weet blijkbaar indruk te maken, want hij wordt als enige geselecteerd om mee te gaan op trainingskamp. Daar komt hij er achter dat de huidige selectie helemaal niet happig is op een buitenstaander zonder ervaring. Vince moet alles op alles zetten om definitief toegevoegd te worden aan het team. Zal hij het redden?



Alles aan Invincible ademt de Amerikaanse droom: van zero tot hero. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar doet desalniettemin ongeloofwaardig aan; daarvoor kent het verhaal gewoon te weinig diepte en ontbreken er veel details. Gelukkig zit de geloofwaardigheid van het verhaal de film totaal niet in de weg. Het is duidelijk te merken dat er een ervaren ploeg achter Invincible zit. Het verhaal zit goed in elkaar, de cast weet bijzonder te imponeren -Mark Wahlberg zet een bijzonder geloofwaardige Papale neer- en visueel is de film ook zeer aantrekkelijk. Je waant je zo in de jaren zeventig, mede door de prachtige decors en de wat sepia-achtige uitstraling van de beelden. Door de bijzondere insteek weet Invincible met kop en schouders uit te steken boven andere sportfilms.



De extra's maken al snel duidelijk dat het waargebeurde verhaal wel iets genuanceerder ligt dan dat wat we in Invincible te zien krijgen. In interviews met de echte Vince Papale, zijn teamgenoten en zijn coach krijgen we een gedetailleerd beeld te zien van de bijzondere carrière van Papale. Daarnaast bevat de dvd een commentaartrack, waarin de regisseur uitleg geeft over het maken van de film.

Invincible is geen doorsnee sportfilm. Het is het waargebeurde verhaal van een fan die in no-time één van de helden werd waarvoor hij vroeger zelf naar het stadion ging. De film is onderhoudend, zit knap in elkaar en beschikt over een sterke cast. Als je een beetje een sporthart hebt, dan is Invincible zeker een aanrader voor je.



Label: Buena Vista H.E. Releasedatum: 12 september 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: