DVD: Running with Scissors

Je hebt gek en je hebt knettergek. In de nieuwe film Running with Scissors is er eigenlijk sprake van een overtreffende trap van knettergek. De film is gebaseerd op de memoires van Augusten Burroughs, die als tiener in een wel heel bijzondere familie terecht kwam. De verfilming betekende het debuut van regisseur Ryan Murphy. De film was in Nederland niet erg lang in de bioscoop te zien en is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Running with scissors vertelt het verhaal van tiener Augusten Burroughs. Hij is het resultaat van een slecht huwelijk, waarin zijn alcholistische vader en doorgedraaide moeder amper oog hebben voor de opvoeding. Zijn moeder, Deirdre (Annette Bening), denkt dat ze hét nieuwe schrijverstalent is en betrekt haar zoon in haar uitbundige plannen. Naar school gaan is er voor Augusten niet bij. Zijn vader ziet hij amper en het duurt dan ook niet lang voordat het gekke ouderlijke duo in scheiding ligt. Deirdre wordt door haar nogal merkwaardige psychiater, Dokter Finch (Brian Cox), begeleid in de scheiding en ze besluit dat deze maar beter de zorg voor haar zoon over kan nemen.



Daardoor komt Augusten in een wereld die het resultaat zou kunnen zijn van een foute trip. Finch, die overigens opvallend veel op de kerstman lijkt, heeft een nogal gek gezin in een nog gekker huis. De dokter deelt onbekende medicijnen uit aan zijn kroost en heeft een vrouw, Agnes (Jill Clayburgh), die huisvrouw zonder huishouden is. Ook maakt Augusten kennis met de twee dochters van Finch, Natalie (Evan Rachel Wood) is een verleidelijke meid die gek is op allerlei merkwaardige experimenten. De andere dochter, Hope (Gwyneth Paltrow), is vreselijk behouden, introvert en heeft een erg bijzondere relatie met haar kat. Voor Augusten is zijn nieuwe huis wel even wennen, zeker met de pedofiel in de tuin, en het is maar de vraag of hij hier een stabiele basis vindt.



In Running with Scissors staat een bizar gezin centraal. Mede door de aanwezigheid van Gwyneth Paltrow, doet de film al snel denken aan The Royal Tenenbaums. Behalve het onderwerp en één van de hoofdrolspelers zijn er weinig overeenkomsten tussen de twee films. Running with Scissors ademt een bijzondere sfeer uit, waarbij de donkere kant van sommige karakters en situaties extra wordt benadrukt. De film weet zowel te ontroeren als te vermaken, maar echt scherp is de humor niet. Dat komt mede doordat de karakters uit de film het vooral van één bepaald trucje moeten hebben, waardoor je al snel je interesse kunt verliezen. Daarnaast kent het verhaal een paar zwaktes, waardoor de situatie niet altijd even geloofwaardig overkomt. Het lijkt erop dat Murphy geprobeerd heeft te veel verschillende elementen te belichten, waardoor ze per stuk te weinig aandacht hebben.



De release op dvd van Running with Scissors is op zich prima. De film staat er goed op en voor de geïnteresseerden zijn er nog wat extra's. Die zijn wel aardig, maar niet briljant: vooral veel Talking Heads over personages, het huis en het oorspronkelijke boek.

Running with Scissors is een aardige film over een chaotisch huishouden waarin Augusten leert zijn wie hij is. De film kent een behoorlijk aantal leuke scènes, maar lijkt soms een beetje een rode draad te missen. Doordat regisseur Murphey te veel van alles in één film heeft willen proppen blijft Running with Scissors steken bij drie sterren.


Label: Sony H.E. Releasedatum: 18 augustus 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: