DVD: The Guardian



Ben Randall (Kevin Costner) is al flink in de veertig, maar toch weet hij elke week weer een leven te redden. Als reddingszwemmer plukt hij vanuit een helikopter onderkoelde en spartelende mensen uit het water. Hij staat bij de dienst bekend als de held omdat hij al meer dan 300 mensen het leven heeft gered. Als hij op een dag een foute beslissing neemt, lijkt het einde van zijn carrière in zicht. Een collega verliest het leven en dat zorgt ervoor dat zijn superieuren hem niet langer geschikt achten voor het veldwerk. Hij verlaat de basis en moet nieuwe reddingszwemmers op gaan leiden. Zijn nieuwe baan staat hem flink tegen, zeker omdat hij maar blijft denken aan de dag dat het fout ging. Als hij zich weer bijeen weet te pakken en zijn nieuwe baan goed uitvoert mag hij misschien weer verder met het redden van levens. Tot die tijd moet hij wennen aan zijn leerlingen en in het bijzonder Jake Fischer (Ashton Kutcher), een arrogante topzwemmer. Liggen Jake en Ben elkaar gewoon niet of zit er meer achter hun moeizame samenwerking?



Moeizame zwempartij
Er zijn maar weinig films waarin reddingszwemmers centraal staan. Eigenlijk is het maar de vraag of The Guardian wel echt over reddingszwemmers gaat, want behalve in de openingsscène en aan het einde vinden er maar weinig reddingen plaats. Centraal staat de moeizame relatie tussen leraar en leerling, waarbij het voor de kijker eigenlijk maar moeilijk is om te symphatiseren met ook maar één van beide. Een getergde leraar die zijn verleden niet los kan laten en in zijn beste leerling een soort concurrent ziet, en een leerling die zichzelf zo dringend probeert te bewijzen dat hij dreigt de plank mis te slaan. Het levert vooral een hoop beelden op van diverse oefeningen, flink wat watergetrappel en zelfs een paar korte romantische scènes. Jammer alleen dat de film zelf ook een beetje op watertrappelen lijkt: een hoop gesputter, maar je komt geen meter verder.



Blub, blub, blub...
Als de twee hoofdrolspelers na meer dan twee uur beginnen aan hun laatste reddingsactie, zijn ze de aandacht van de kijker waarschijnlijk al kwijt. Die is verdronken in een stortvloed aan nietszeggende scènes over liefde, doorzettingsvermogen en gevoelens van onrecht. Het is allemaal ingezet om aan te geven wat voor band de twee hoofdrolspelers met elkaar hebben, maar zorgt ervoor dat de film van het goede spoor afraakt. Het toch tamelijk onverwachte einde is in vergelijking met de rest van de film verfrissend, al konden de makers het niet nalaten een alternatief einde op te nemen, dat als extra op de dvd is toegevoegd. Daarnaast bevat de dvd een aantal verwijderde scènes en twee korte documentaires; eentje over de invloed van de kustwacht op de film en eentje over de onbekende helden van de Amerikaanse kustwacht. Het is allemaal wel aardig om te zien en Costner en Kutcher zetten vrij geloofwaardige personages neer, maar jammer genoeg helpt het de film niet om te blijven drijven. Daarvoor duurt het allemaal net iets te lang en gebeurt er net iets te weinig.


Label: Buena Vista Releasedatum: 2 mei 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: