Boek: J. Strahan en C. Brown - De Locus Awards

Locus Magazine is een maandblad op het gebied van science fiction en fantasy (en af en toe een vleugje horror). In het blad vind je allerlei nieuwtjes over boeken en schrijvers, interviews, reviews en besprekingen van conferenties.



Jaarlijks wordt de prestigieuze prijs "Locus Award" uitgereikt in diverse categorieën, waaronder Best Science Fiction Novel; Best Fantasy Novel; Best Novella; Best Novelette en Best Short Story.

Uit de winnende verhalen van de afgelopen dertig jaar is voor dit boek een selectie gemaakt. In het boek kom je bekende schrijvers als Gene Wolfe, George R. R. Martin, Ursula K. LeGuin en Neil Gaiman tegen, maar ook veel relatief onbekend talent. Als je nog niet zo heel bekend bent in het genre, en je wilt graag meer schrijvers leren kennen, dan is dit dus een ideaal boek om je te oriënteren op mogelijk interessante auteurs. Ieder verhaal wordt ingeleid met een korte biografie van de schrijver waarin iets uitgelegd wordt over zijn of haar bibliografie tot nu toe en de boeken of verhalen waarmee ze vooral bekend zijn geworden.

Een aantal van de verhalen:
Gene Wolfe - De dood van Dokter Eiland -- Een jongen die geestelijk in de war is komt op een eiland terecht om tot rust te komen. Maar wat zijn de geneesheren werkelijk met hem van plan? Een indrukwekkend verhaal met een verrassende ontknoping.
Ursula K. LeGuin - De dag voor de revolutie -- Een wat voorspelbaar verhaal over een oude vrouw die terugdenkt aan wat ze bereikt heeft in haar leven.
Harlan Ellison - Jeffty is vijf -- Jeffty is vijf en blijft vijf, terwijl zijn omgeving wel ouder wordt. Tragisch en ontroerend.
George R. R. Martin - De weg van het Kruis en de Draak -- Vernuftig verhaal over religie en ketterij in een toekomst waarin ruimtereizen normaal is.
James Tiptree Jr. - Het enige coole dat je kunt doen -- Coati Cass krijgt voor haar zestiende verjaardag een ruimtescheepje. In plaats van ermee naar haar vriendinnen te gaan, zoekt ze de grenzen van de in kaart gebrachte ruimte op. Een van de beste verhalen in de bundel.
Connie Willis - Zelfs de koningin -- Grappig verhaal over een moeder die haar dochter ervan probeert te weerhouden tot een sekte toe te treden.
Bruce Sterling - Maneki Neko -- In het Japan van de toekomst is een uitgebreide schaduweconomie ontstaan waarin mensen via hun pocketcon opdrachten krijgen om kadootjes te kopen voor anderen. Maar wie of wat schiet er uiteindelijk werkelijk iets mee op? Sterk.
Greg Egan - Grenswachten -- Ingewikkeld, maar bijzonder verhaal over quantumvoetbal, juwelen en sofisme.
Neil Gaiman - Oktober in de stoel -- De twaalf maanden van het jaar vertellen elkaar verhalen bij een kampvuur. Zoals het Neil Gaiman betaamt, zet hij je volledig op het verkeerde been.

De verhalen zijn gevarieerd; sommige zijn harde science fiction, andere pure fantasy en alles daar tussenin komt ook aan bod. De Nederlandse vertaling is prima gedaan, het leest vlot weg. Hoewel sommige verhalen dertig jaar oud zijn, voelt de bundel nergens gedateerd aan. Niet alle verhalen zullen bij iedereen in de smaak vallen, maar als geheel is het een uitstekende keus als je geïnteresseerd bent in Science Fiction/Fantasy maar niet goed weet welke schrijvers de moeite waard zijn om meer van te lezen.








Uitgever: Uitgeverij M ISBN: 90-225-4398-6 Pagina's: 528
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!