Kinderboekennieuws november 2004

Vanaf 3 jaar

Ook voor iets oudere peutertjes en kleutertjes zijn er leuke boeken over Kerstmis. 'Allemaal lichtjes' gaat over het meisje Bo, die geniet van alle voorbereidingen op het grote kerstfeest. Het kopen en versieren van de boom, het knutselen op school en vooral de uitvoering van het kerstspel houden haar erg bezig. Heel leuk om in de dagen voor kerst voor te lezen. Het boek is in vijf hoofdstukken verdeeld en heeft mooie illustraties van Juliette de Wit. Er wordt bij 'Allemaal lichtjes' ook een boekje geleverd met kerstliedjes (met muzieknotatie). De illustraties in dit boekje kunnen door het kind zelf ingekleurd worden. Ook met 'Vrolijk kerstfeest bij de muizen' kunnen kinderen zelf aan de slag. In dit boek ontbreken in de illustraties enkele plaatjes, die ze zelf op het stickervel op kunnen zoeken en vervolgens in het boek kunnen plakken. Naast de stickers is dit ook gewoon een heel leuk boek met een mooi verhaal in kerstsfeer.



Allemaal lichtjes
Vivian den Hollander
ISBN 90 269 9846 5, 11,99 euro
Van Holkema & Warendorf

Vrolijk kerstfeest bij de muizen
ISBN 90 206 9128 7, 3,95 euro
Uitgeverij Kluitman



Nog twee boeken met een extraatje. 'Slaap lekker' is een kartonnen boekje over een klein konijntje dat niet naar bed wil. Een glaasje water, een verhaaltje, een knuffel van mama, alles haalt hij uit de kast om nog even op te mogen blijven. Uiteindelijk doet mama zijn nachtlampje aan en moet het kleine konijntje toch echt gaan slapen. In het boekje zit een klein nachtlampje ingebouwd, wat na korte tijd vanzelf weer uitgaat. Zo kan het verhaaltje uit het boek leuk worden nagespeeld. Ook 'Bobbi voert de dieren' is een boek waar het kind wat mee kan. Naast een leuk verhaaltje over Bobbi de beer, die allemaal dieren gaat voeren, zitten er in de illustraties flapjes verwerkt. Achter deze flapjes zitten kleine verrassingen. Zo zit er een vogeltje in de boom en een kip achter het deurtje van het hok.



Slaap lekker!
Marie-France Floury en Fabienne Boisnard
ISBN 90 410 1399 7, 11,99 euro
Kitt

Bobbi voert de dieren
Ingeborg Bijlsma & Monica Maas
ISBN 90 206 8492 2, 4,95 euro
Uitgeverij Kluitman



Ik weet nog wel dat ik als klein kind dol was op boeken waarin je dingen kon voelen. Dolenthousiast koos ik dan ook een brailleboek in de bibliotheek. Voor kinderen met dezelfde tic is 'Mijn eerste grote boek over kleuren' heel erg leuk. Elke pagina staat in het teken van een bepaalde kleur. Zo staan op de gele pagina een kuikentje, maiskolf, banaan en zon afgebeeld. Nog leuker is dat veel afbeeldingen 'voelbaar' zijn. Het kuikentje is gemaakt van zachte gele stof, een hekwerk van ribbelkarton, een spijkerbroek van spijkerstof etc. Naast voelbaar zijn veel afbeeldingen ook beweegbaar: de deur kan open, de trein kan rijden (schuiven) en de kiepwagen kan kiepen. Wat mij betreft echt een enorme aanrader! Ook leuk om met een peuter te lezen (geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden, maar als ze wat ouder zijn snappen ze het principe waarschijnlijk zelf wat beter) zijn de boekjes 'Ga je mee' en 'Vlieg je mee'. Dit zijn zogenaamde harmonicaboeken, ze zijn helemaal uitvouwbaar. Nadat je het verhaal aan de ene kant gelezen hebt, sla je het boekje om voor het vervolg. De grap is vervolgens dat het verhaal eigenlijk nooit eindigt, vanaf de laatste tekening op de achterkant kun je zo weer verder aan de voorkant! De boekjes zijn goed voor te lezen aan dreumesjes, peuters kunnen er zelf wat meer mee aan de slag.



Mijn eerste grote boek over kleuren
ISBN 90 206 9125 2, 9,95 euro
Uitgeverij Kluitman

Vlieg je mee?
Isabel van Duijne / Roby Bellemans
ISBN 90 448 0234 8, 7,95 euro
Uitgeverij Clavis

Ga je mee?
Isabel van Duijne / Roby Bellemans
ISBN 90 448 0235 6, 7,95 euro
Uitgeverij Clavis



Vanaf 4 jaar

Kinderen vanaf vier jaar komen steeds meer buiten en komen dus ook met het verkeer in aanraking. Een uiteenzetting over verkeersborden en verkeersregels gaat op die leeftijd nog een beetje te ver, maar het kan zeker geen kwaad om ze wat basisbeginselen bij te brengen. In 'Hakke hakke, puf puf' wordt dit op een speelse manier gedaan. In dit boek staan bijvoorbeeld liedjes als 'Op een klein stationnetje', (voor)leesverhaaltjes, spelletjes en een uitleg over hoe het werkt als je met de bus gaat. Ook de verkeersborden komen aan bod, maar dan wel op een leuke, voor kinderen nuttige, manier. Zo wordt het bord dat een voetgangerspad aanduidt uitgelegd als 'Je moet hier lopen'.

Naast leerzame boekjes zijn er natuurlijk ook leerzame cd-roms. We laten er in dit Kinderboekennieuws eentje aan bod komen. Bobo is bij veel kinderen natuurlijk bekend van het tijdschrift. Daarnaast verschijnt hij nu ook op tv en dvd/video. In dit computerspelletje kunnen kleutertjes met Bobo mee naar school en daar verschillende leerzame spelletjes spelen. Letters, kleuren, geluiden en tellen, het komt allemaal aan bod. Een leuke cd-rom voor leergierige kleuters. Alle oefeningen zijn op drie niveaus te spelen, zodat het kind steeds opnieuw uitgedaagd kan worden.



Hakke hakke, puf puf
Annemarie Bon
ISBN 90 269 9870 3, 10,99 euro
Van Holkema & Warendorf

Bobo naar school
A.W. Bruna MultiMedia



Voor alle leeftijden

Er zijn van die boeken die eigenlijk voor kinderen geschreven zijn, maar voor volwassenen minstens zo leuk en geschikt zijn. De Kameleonboeken zijn een goed voorbeeld daarvan, ik las ze als kind al eens en kan er nu nog steeds van genieten. Onlangs werd 'De Kameleon maakt plezier' opnieuw uitgebracht. Het boek staat helemaal in het teken van de vliegende schotel die Gerben Zonderland gezien zou hebben. Heerlijk leesvoer, ook voor kinderen natuurlijk.

Een heel lief boekje is 'Ik'. 'Ik' gaat over een beer die over het algemeen heel tevreden is. Hij geniet van het leven, is blij met zichzelf en leidt een leuk leven. Af en toe is hij toch wel een beetje eenzaam, maar dan is er gelukkig altijd nog zijn beste berenvriend. Dit boekje is heel leuk om cadeau te doen aan je beste vriend(in) en natuurlijk ook heel leuk om met een kind te lezen. Het kan niet anders dan dat je er enorm blij van wordt.




De Kameleon maakt plezier
H. de Roos
ISBN 90 206 6748 3, 5,95 euro
Uitgeverij Kluitman

Ik
Philip Waechter
ISBN 90 5637 641 1, 7,95 euro
Uitgeverij Lemniscaat



Het is onmogelijk om alle genoemde boeken heel uitgebreid te bespreken. Mocht je extra informatie willen, of andere vragen hebben over de genoemde boeken, neem dan even contact met me op via lyndsey@fok.nl.