DVD: World War II Classics Box

Tja, dat was eigenlijk compleet overbodig. Iedereen heeft de films toch al gezien, of kent in elk geval het verhaal. Zo niet, dan is dit zeker een mooie aanleiding om eens te gaan kijken. Voor de rest gaat het nu natuurlijk om de extras. Verzamelaars zijn altijd leuk om te hebben, zeker als het in een mooie verzamelbox zit, maar wat mooie documentaires voor de fans zijn nooit weg. Aangezien dit al films zijn van rond de 50 jaar oud, kun je jezelf afvragen of er eigenlijk wel documentaires en “achter de schermen” zijn geschoten. Gelukkig wel, ook enige jaren later zelfs interviews met de acteurs.

“From Here To Eternity” is het zwakst vertegenwoordigd. Zoals gezegd is het geluid alleen in mono, maar echt bijzondere extra's ontbreken. Natuurlijk de bioscooptrailer van deze film, van “The Bridge On The River Kwai” en “On The Waterfront” welke er nauwelijks toe doen, alleen audiocommentaar. Dit is afkomstig van de zoon van de regisseur, maar zijn verhaal mist echte beleving. Vanzelfsprekend is hij vol trots, er komen wat weetjes voorbij, maar het loopt domweg niet. Niet vermeld op de hoes, maar wel aanwezig zijn twee featurettes over het maken van de film. Jammer voor de fan, maar dat was het.

Gelukkig bieden de andere twee films meer waar voor je geld. Bij “The Guns Of Navarone”, die wel 5.1 geluid heeft en in 2:35 en breedbeeld af te spelen is, zitten zelfs documentaires. Zowel oude, waarin bijvoorbeeld in zwart-wit de vrouwelijke acteurs Rhodos leegkopen, als redelijk nieuwe interviews met de acteurs waarin behoorlijk wat weetjes voorbij komen. Kijk, daar hebben we wat aan! Voornamelijk Anthony Quinn weet je ontzag een stuk op te krikken. Na het zien van dat commentaar krijg je alleen maar meer zin om de film nogmaals te gaan bekijken om op de pasopgedane kennis te gaan letten.

De extra's bij “The Bridge Over The River Kwai” zijn pas echt goed. Deze film heeft zelfs twee disks meegekregen. Deze keer dus niet alleen docu´s over de bouw van de brug, maar ze geven inzicht in de gehele film, die op zichzelf al een waardig beeld geeft van de ellende. Je kunt zelfs je kennis testen middels een interactieve quiz of beperkt achtergrondinformatie over de aanleg van spoorlijn opzoeken. Ook de soundtrack is niet vergeten. Dat fluittoontje dat iedereen kent ja, of ie nou weet waarvan of niet. Bovendien zit er ook een inlay bij van een paar pagina's met nog meer informatie over de brug en de film. Bij "From Here To Eternity" betrof dat slechts een plaatje. Samengevat is het dus een uitstekende box om je DVD collectie mee aan te vullen, aangezien de goede uitvoering van de laatste film het tekort bij “From Here To Eternity” ruimschoots goedmaakt.