CD Review: Queens Of The Stone Age

Wie kent de woestijnrockers Kyuss nog? Terwijl generaal Swartzkopf het zand van de 'desertstorm' nog uit zijn ogen aan wrijven was, zette Kyuss een nieuwe muziekstroming op de kaart: Stonerrock. Botte, lompe gitaarriffs, gortdroge zang en een onverteerbare bult laag die je onderbuik laat omkeren. Wie wil weten hoe de woestijn klinkt, moet zeker eens één van de platen van Kyuss luisteren.

Josh en Nick van Kyuss zijn nu de spil van de Kyuss-splinterformatie Queens of the Stone Age (QOTSA), waarvan de derde langspeler 'Songs for the Deaf' nu uit is. Ze hebben voor de gelegenheid een blik gastmusici open getrokken, waar menig gitaarmuziekliefhebber het warm van krijgt: Mark Lanegan van de Screaming Trees, Chriss Goss van Masters of Reality en ex-Nirvana en Foo Fighters drummer Dave Grohl. Zeker niet de minste dus.

Dave Grohl, die ook live regelmatig bij Queens achter de drums schuift, gaf in een interview te kennen bij Foo Fighters zijn 'metal-gevoel' niet kwijt te kunnen. "Op dit moment vraag ik mij af hoe ik ooit het Foo Fighters-nummer 'Learning to fly' heb kunnen schrijven. Het is zo'n saai nummer", onderbouwde Grohl zijn uitstapjes met QOTSA.

'Songs for the deaf' is overigens niet overal even goed gevallen. Een aantal Amerikaanse religieuze lieden hebben via internet een boycot afgekondigd voor de nieuwe Queens plaat. De plaat zou kwaadaardige teksten bevatten, waarin drugs worden verheerlijkt. En of dat allemaal nog niet erg genoeg is, kan de 'satanische' albumcover natuurlijk helemaal niet door de beugel. U bent gewaarschuwd!