Batman: Arkham City

Batman Arkham City

Superhelden heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt bijvoorbeeld Spider-Man die dankzij een spinnenbeet aan muren kan blijven plakken en spinrag kan schieten uit zijn polsen, en de mutanten van de X-men zoals Wolverine, die wolfachtig slecht kunnen zijn. Er is echter ook een andere categorie superhelden. De superhelden die geen speciale superkrachten hebben en het moeten doen met slechts hun hersens en een hele lading gadgets. Batman valt in deze laatste categorie.

arkham city

Dat Batman geen speciale krachten heeft maar toch zo sterk is, maakt hem een erg interessant personage. Met behulp van zijn enorme fortuin en de gadgets die hij daardoor kan laten ontwikkelen is hij in Batman: Arkham Asylum de strijd al aangegaan met the Joker en vele andere schurken. In deze nieuwe game heeft Batman de hele stad tot zijn beschikking. Hierin moet hij het opnemen tegen Riddler, die mensen ontvoeren en ze in dodelijke puzzels opsluit. Gelukkig heeft de tijd voor Batman zelf ook niet stilgestaan en is hij flink onderhanden genomen. Zo uitgebreid zelfs, dat de ontwikkelaar spreekt over Batman 2.0 die dubbel zoveel kan als in de vorige game. Het vliegen is bijvoorbeeld getweakt: Batman kan nu tijdens het vliegen met zijn grapplegun een object in de lucht vastgrijpen om direct die kant op te gaan. Met een power dive kun je recht naar beneden duiken en daarmee veel snelheid krijgen waarmee je lang over de stad kunt zweven. Het vliegen gaat heel sierlijk en makkelijk en geeft je het gevoel dat Arkham City echt jouw stad is.

De verschillende gadgets hebben ook upgrades gekregen. De grapple gun heeft bijvoorbeeld een groter bereik gekregen, dus je kunt nu makkelijker op nog hogere of verdere gebouwen komen. Ondanks de grotere afmetingen van de stad ben je hierdoor alsnog in een mum van tijd bovenop een hoog gebouw om al zwevend de hele stad te doorkruisen. Batman heeft ook weer de beschikking over een cryptographic sequencer waarmee hij audiosignalen kan onderscheppen en in een beveiligingssysteem kan hacken. Met behulp hiervan hoort hij zijn eerste missie: Catwoman wordt gevangen gehouden door Two-Face en moet gered worden.

arkham city

Catwoman
Catwoman heeft twee uur aan exclusief materiaal in deze game. Haar verhaal is aanvullend op Batmans verhaal maar hoe werd nog niet onthuld. Ze is flexibeler en sneller dan Batman en heeft een zweep tot haar beschikking die qua gebruik vergelijkbaar is met de klauw die Batman gebruikt. Catwoman neemt het net als Batman op tegen een rits hulpjes van Two-Face en Riddler. Deze hulpjes hebben ook een nieuwe persoonlijkheid gekregen om ze meer realistisch te laten reageren op de aanvallen van Batman of Catwoman. Sommige vijanden vallen aan, terwijl anderen het hazenpad kiezen en zich uit de voeten maken. Hoe ze reageren hangt af van hoe je het spel speelt. Je kunt overal vol in de aanval gaan, of juist kiezen voor de onopvallende stealth-aanval.

Waar het vorige deel zich nog afspeelde in een gevangenis, heb je deze keer de hele stad tot je beschikking. Dit zorgt ervoor dat je een veel groter speelgebied hebt met allerlei mogelijkheden. Het spel volgt één basispad, maar het is aan jou om daar naar wens van af te wijken. Door de hele stad liggen ook Riddler trophies verspreid. Honderden van deze trophies kun je vinden in bijvoorbeeld vallen, onder auto's of achter hekken. Het verzamelen van een bepaald aantal van deze trophies start een speciale missie waarbij je een gijzelaar moet zien te redden uit een grote puzzel. Batman heeft gelukkig de beschikking over detective-mode die hem hierbij kan helpen en hints onder de aandacht brengt.

arkham city

Batman: Arkham City zal ongeveer twaalf tot vijftien uur duren als je enkel de basisverhaallijn speelt. Wil je ook alle extra missies spelen en alle riddle trophies verzamelen dan ben je nog eens die tijd aan het spel kwijt. Wil je de game honderd procent uitspelen, dus inclusief de challenge-modus, dan zul je daar ruim vijftig uur mee zoet zijn.

Conclusie
Batman: Arkham City lijkt te bieden wat Arkham Asylum bood, maar dan allemaal nog grootser, uitgebreider en beter. De game ziet er geweldig uit, de voice acting is goed gedaan en de veel grotere speelwereld zorgt ervoor dat er nog meer te ontdekken valt. Ondanks dat alles zoveel groter is kun je door het nieuwe vliegen en de betere grapple gun nogsteeds razendsnel door de stad bewegen en komen waar je moet zijn. Kortom, het lijkt erop alsof Batman: Arkham City een goede gooi gaat doen naar de titel GOTY 2011.

Batman: Arkham City zal 21 oktober verschijnen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.