Gemeente Utrecht gaat voor een schonere lucht, moet heel Nederland volgen?

Rookvrije terrassen, geen vuurwerk en een verbod op barbecues en vuurkorven. Utrecht zet alles op alles om de overlast van verontreinigde lucht tegen te gaan, want de luchtkwaliteit is ondermaats. Zou heel Nederland dit voorbeeld moeten volgen?

Hinder van rook? ( Foto: prostoolah on Freepik)
Hinder van rook? ( Foto: prostoolah on Freepik)

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de stad nog ver onder de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2021 ligt. Om aan deze norm te voldoen moet op uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof een halvering plaatsvinden.

De belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging binnen Utrecht zijn wegverkeer, houtstook, vuurwerk, roken, industrie en mobiele werktuigen, zoals bouwmachines. Luchtvervuiling van buiten de stad is vooral afkomstig van wegverkeer (Rijkswegen), industrie, landbouw en binnenvaart. Utrecht onderzoekt welke maatregelen hier het meest effectief tegen zijn.

Veel mensen ervaren directe overlast van luchtverontreiniging, zoals geur- of geluidsoverlast door vuurwerk, houtstook of verkeer. Het ervaren van hinder kan leiden tot een verminderd woongenot en kan veel stress veroorzaken. Stress kan weer leiden tot gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten. Utrecht gaat met de Utrechters in gesprek over de mogelijke maatregelen.

1050 stemmen , laatste: 06-09-2023, 20:33