Op het terras gewoon een fooi. Ga ik stappen in een bar/club. Eerste drankjes geef ik aan één bardame/man een paar keer fooi. Dan onthoud hij mijn gezicht en word ik eerder opgemerkt/geholpen bij drukte. Ideaal. Win-win t.o.v. de paupers.
(optioneel: + je krijgt nog wel eens wat extra's van een mooie bardame of relaxte barman )
Gezien het mijn werk ook is geweest, geef ik een fooi naar de kwaliteit van de service. Kwaliteit vind ik niet zo heel belangrijk, maar meer het feit hoe het personeel zich gedraagt.
Ik hou niet van klussers. Boren, timmeren en schuren is uit den boze.
Nee, ab-so-luut niet. Ze krijgen gewoon een normaal salaris, als ik m'n werk goed doe krijg ik ook niets extra's.
Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
5-15% afhankelijk in welk land ik momenteel verblijf. Ja dus ook in landen waar het incl is. (belgie/frankrijk etc etc) uiteraard moet de service gewoon zijn en niet uitermate slecht.
En natuurlijk het land waar je bent inderdaad, maar in Nederland lang niet altijd. Als het mij bevalt in een restaurant ben ik nooit te beroerd wat fooi neer te leggen. Hoeveel, dat is vrij willekeurig.
Alle Urkers het land uit! Deporteer de burgemeester! Hier werken wij aan uw afzinking!!
Op zaterdag 11 mei 2013 @ 18:57 schreef Phone het volgende: Zeker ik geef regelmatig een fooi, maar uiteraard niet in de Nederlandse horeca want dat zijn allemaal oplichters want hebben het vrijwel ongemerkt geflikt Guldenprijzen 1:1 naar Europrijzen om te zetten dus die krijgen geen cent extra van me, en het personeel is doorgaans te stom voor hun job, staan met de rug naar klanten toe met elkaar te ouwehoeren etc. Wel goed maar niet gek.
Kortom: " "
Alle Urkers het land uit! Deporteer de burgemeester! Hier werken wij aan uw afzinking!!
de lompe Hollandse polderhoreca bedoel je dus, idd.
De laatste keer dat ik in een restaurant was (De Loodsensociëteit, Vlissingen) kwam er maar niemand om af te rekenen, ben uiteindelijk met m'n maat gewoon weggelopen zonder betalen en nog gezwaaid aan het 5 man personeel dat aan de toog stond te lanterfanten, zwaaiden ze vrolijk terug met 'tot ziens!'
Dat hebben we zelfs twee keer geflikt in die tent.
Ik geef overal fooi: bij de supermarkt, op de markt, bij de kapper, als ik ga tanken, de bloemenstal, de ijssalon, de cafetaria en noem maar op. in het theater en ja zelfs nog bij de hoeren.
Bij een rekening van 17,50 maak ik er altijd wel 20 euro van. Bij een rekening van 4,30 maak ik er 5 van. Zoiets ongeveer. Niet zo heel royaal dus, ligt ook aan de kwaliteit en service die ik krijg. En als ik in een jaar 50 keer naar kroeg X ga en telkens 2 euro fooi geef hebben ze toch 100 euro extra aan me verdient voor het dagje uit met het personeel.
In Nederland afhankelijk van de kwaliteit van het voedsel en de service, en afhankelijk van hoe duur het eten/drinken was. Als de cola al meer dan 2 euro kost, dan niet. Als ik moet betalen voor een kloddertje mayo, dan niet. Etc etc.
Hier in Hong Kong meestal wel, maar dan wel afhankelijk van of er al 10% service charge bij zit of niet. Als ze al 10% rekenen, dan niet. Als het er niet bij zit, dan meestal wel iets fooi, maar wel afhankelijk van de kwaliteit en service uiteraard.
Ik geef wel eens fooi in buitenlandse horecagelegenheden als ik weet dat het daar de norm is. Maar niet in de Nederlandse: de prijs van de bediening zit toch al in de prijs. En die prijs is al meestal niet laag. De kwaliteit van de bediening is dat trouwens helaas vaak wel.
Alleen als ik geserveerd word, bijvoorbeeld in een restaurant of op een terras. En dan afronden op hele euro's. Als ik uitzonderlijk goed bediend word misschien afronden op een vijfje.
En dat alleen als ik contant betaal. Bij pinnen gewoon het exacte bedrag, je kan dan immers niet zeggen: "Laat het wisselgeld maar zitten." Een eventuele fooi zou dan bovendien niet naar de bediening gaan maar naar de baas.
Zijn er überhaupt mensen die fooi geven in bars? Bij elk biertje dat je bestelt "maak er maar 2,20 van"? Heb het nog nooit meegemaakt geloof ik. Stappen is toch al duur genoeg.
Zijn er überhaupt mensen die fooi geven in bars? Bij elk biertje dat je bestelt "Maak er maar 2,20 van?" Heb het nog nooit meegemaakt geloof ik. Stappen is toch al duur genoeg.
Inderdaad hoor. Hier is een biertje of cola 2,50 tot 3 euro , ik geef eigenlijk ook nooit aan een patatboer extra (is dat ook horeca?). Restaurant dan weer wel, en ook aan kapster als ze lekkere massage heeft gegeven
in de kroeg niet, tenzij ik behoorlijk bezopen ben en de bardame erg leuk is
In restaurant in principe wel, mist eten en service goed is en we er de hele avond hebben gezeten. Dan geef ik op een rekening van zo'n 250 eu een 10/15 fooi.
Op zaterdag 11 mei 2013 @ 18:47 schreef BasOne het volgende: Nee, ab-so-luut niet. Ze krijgen gewoon een normaal salaris, als ik m'n werk goed doe krijg ik ook niets extra's.
Nee? zit er voor jou geen bonus in aan het eind van het jaar?
In nederland af en toe. Als ik in Amerika ben wel elke keer, het zit daar anders in elkaar dan hier, daar houden ze de lonen van serveersters erg laag, door de fooien krijgen ze een wat normaler loon.
Ohja, ze noemen het een eindejaars bonus, maar daar leg je zelf automatisch elke maand wat voor apart, net als met vakantiegeld. Kan er ook voor kiezen om dat niet te doen en dan krijg ik elke maand wat meer salaris.
Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
Ohja, ze noemen het een eindejaars bonus, maar daar leg je zelf automatisch elke maand wat voor apart, net als met vakantiegeld. Kan er ook voor kiezen om dat niet te doen en dan krijg ik elke maand wat meer salaris.
Hmm, da's een vage constructie, zelf apart leggen voor wat extra's. Dan is het dus niet extra meer. Ik denk dat ons bedrijf het dan voor ons gezien beter aanpakt, voor de werknemer, aangezien we daar niet zelf voor hoeven te betalen maar naar prestatie krijgen.
Op zaterdag 11 mei 2013 @ 23:39 schreef Hans.Anders. het volgende: [..] Hmm, da's een vage constructie, zelf apart leggen voor wat extra's. Dan is het dus niet extra meer. Ik denk dat ons bedrijf het dan voor ons gezien beter aanpakt, voor de werknemer, aangezien we daar niet zelf voor hoeven te betalen maar naar prestatie krijgen.
Het schijnt belasting technisch iets te zijn. Als je het apart zet als eindejaar bonus en vakantie geld dan betaal je er minder belasting over dan als je het direct bij je loon krijgt dus hou je meer over... Iets in die richting is het.
Mag zelfs blij zijn als we een kerst pakket krijgen..... Vorig jaar weer voor het eerst in drie jaar (Nieuwe directeur).
Free speech?....... Yeah about as free as a Ferrari!! Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. Laboro te salutante
Ligt er een beetje aan. De pizza bezorger krijgt bijna altijd een fooi, ten zij hij extreem laat is, wat vaak zijn schuld ook niet is. In restaurants en op speciale gelegenheden zoals vakanties dan geef ik wel fooi. In een wekelijkse/dagelijkse bar/eet-tent doe ik dat weer niet.
Horeca in Nederland Bestel je 2 drankjes, weten ze niet meer wie wat had besteld... Cola is meestal dood omdat die fles al dagen open staat... Wegblijven!
Op zaterdag 11 mei 2013 @ 18:40 schreef Big_Yin het volgende: Ik snap dat hele fooi gebeuren niet. Waarom zou je fooi moeten geven aan iemand die gewoon zijn werk doet waarvoor hij is aangenomen .
Precies. Ik krijg ook geen fooi voor het werk dat ik doe. Geef helemaal niks, is al duur genoeg.
Op zondag 12 mei 2013 @ 12:19 schreef Cubeforc3 het volgende: In de UK is uit eten (veel) goedkoper, vaak <£20 voor 2 man. 10% is dan niet echt veel.
Ben sinds gisteren in Glasgow en de prijzen vielen me ook alleszins mee. Daarom heb ik gisteren ook maar 20 pond gemaakt van een rekening van 18 pond. En die 18 pond was inclusief 2 pints.
Maar ook in Nederland rond ik het bedrag meestal wel met een paar euro naar boven af. Rekeningen van €51, €52 of €53 worden allemaal €55. In de VS gaf ik meestal zo rond de 20% fooi als ik het eten goed vond en 15% als het oké was maar niet speciaal.
Ik rond het meestal af op hele euro's. als dank voor de service als die goed is geweest maar als ik niet lekker heb gegeten in een restaurant dan geef ik helemaal niks. Lekker uit eten is erg duur in Nederland als je het vergelijkt met de landen om ons heen. 85 euro voor 3 gangen vindt ik erg prijzig. In Duitsland een vergelijkbaar menu gehad voor 62.50. Horeca Nederland verwacht een mager jaar in 2013 las ik laatst ergens. Hoe zou dat toch komen? 2 euro 20 op een terras voor een consumptie is wel erg overdreven. Als dat de prijs is ga ik er niet eens zitten. Je mag niet meer omrekenen maar 2.20 euro is wel 5 gulden voor een glas drinken, daar koop ik 4 flessen van anderhalve liter voor.
[ Bericht gewijzigd door HarryVanDeSunwep op zondag 12 mei 2013 @ 14:03 ]
Op zaterdag 11 mei 2013 @ 19:32 schreef JamesLast het volgende: Ik geef overal fooi: bij de supermarkt, op de markt, bij de kapper, als ik ga tanken, de bloemenstal, de ijssalon, de cafetaria en noem maar op. in het theater en ja zelfs nog bij de hoeren.
Maak zelf wel uit aan wie ik fooi geef !
Probeer eens bij de AH de kassamedewerkster een fooi te geven, daar weten ze helemaal niet mee om te gaan en dat kan helemaal niet want ojee kas verschil, rekenen....oooh nee meneer ik heb wel wisselgeld.
In het buitenland geef ik bij zowat alles fooi, daar lopen de mensen dan harder. In Nederland lopen ze nog niet eens harder ook al geef je ze 200% fooi. (op enkele uitzonderingen daar gelaten)
Oh? Wel eens in de horeca gewerkt? De salarissen zijn laag voor het rennen en vliegen dat je moet doen. En dan zijn er nog de "klanten" die letterlijk nog niet eens allemaal zitten, en al beginnen te klagen dat ze nog niet geholpen zijn. En de onbeschofte hufters die je volledige terras afbreken met een groep, alles bij elkaar zetten, en vervolgens bij de buren gaan zitten. Als groep bestellen, en dan allemaal apart willen afrekenen is ook zo'n heerlijke. Vooral als het personeel aangeeft nauwelijks wisselgeld te hebben.
Ik geef meestal fooi, 10%, als de service goed is. En omdat ik dat doe, en vrolijk en beleefd ben, is de service meestal goed.
(optioneel: + je krijgt nog wel eens wat extra's van een mooie bardame of relaxte barman
Ze krijgen gewoon een normaal salaris, als ik m'n werk goed doe krijg ik ook niets extra's.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
En natuurlijk het land waar je bent inderdaad, maar in Nederland lang niet altijd. Als het mij bevalt in een restaurant ben ik nooit te beroerd wat fooi neer te leggen. Hoeveel, dat is vrij willekeurig.
De laatste keer dat ik in een restaurant was (De Loodsensociëteit, Vlissingen) kwam er maar niemand om af te rekenen, ben uiteindelijk met m'n maat gewoon weggelopen zonder betalen en nog gezwaaid aan het 5 man personeel dat aan de toog stond te lanterfanten, zwaaiden ze vrolijk terug met 'tot ziens!'
Dat hebben we zelfs twee keer geflikt in die tent.
Sukkels.
Flauwekul dat als je in de horeca werkt fooi krijgt
Gewoon hun werk daar doen, daar worden ze toch voor betaald net zoals ik.
Weet niet welke gek dat fooien gedoe ooit in beeld heeft gebracht.
bij de supermarkt, op de markt, bij de kapper, als ik ga tanken, de bloemenstal, de ijssalon, de cafetaria en noem maar op.
in het theater en ja zelfs nog bij de hoeren.
Maak zelf wel uit aan wie ik fooi geef !
Die mag je ook fooi geven.
[ Bericht gewijzigd door RickT op zaterdag 11 mei 2013 @ 20:31 ]
Ja, mits en naar gelang, de service of het eten goed was
Hier in Hong Kong meestal wel, maar dan wel afhankelijk van of er al 10% service charge bij zit of niet. Als ze al 10% rekenen, dan niet. Als het er niet bij zit, dan meestal wel iets fooi, maar wel afhankelijk van de kwaliteit en service uiteraard.
En dat alleen als ik contant betaal. Bij pinnen gewoon het exacte bedrag, je kan dan immers niet zeggen: "Laat het wisselgeld maar zitten."
Een eventuele fooi zou dan bovendien niet naar de bediening gaan maar naar de baas.
In restaurant in principe wel, mist eten en service goed is en we er de hele avond hebben gezeten. Dan geef ik op een rekening van zo'n 250 eu een 10/15 fooi.
Als ik in Amerika ben wel elke keer, het zit daar anders in elkaar dan hier, daar houden ze de lonen van serveersters erg laag, door de fooien krijgen ze een wat normaler loon.
Hier is het iets extra's, daar is het hun loon.
Ohja, ze noemen het een eindejaars bonus, maar daar leg je zelf automatisch elke maand wat voor apart, net als met vakantiegeld.
Kan er ook voor kiezen om dat niet te doen en dan krijg ik elke maand wat meer salaris.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Als je het apart zet als eindejaar bonus en vakantie geld dan betaal je er minder belasting over dan als je het direct bij je loon krijgt dus hou je meer over...
Iets in die richting is het.
Mag zelfs blij zijn als we een kerst pakket krijgen.....
Vorig jaar weer voor het eerst in drie jaar (Nieuwe directeur).
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
In restaurants en op speciale gelegenheden zoals vakanties dan geef ik wel fooi. In een wekelijkse/dagelijkse bar/eet-tent doe ik dat weer niet.
Bestel je 2 drankjes, weten ze niet meer wie wat had besteld... Cola is meestal dood omdat die fles al dagen open staat... Wegblijven!
op FOK!
op Facebook
op de website
Maar ook in Nederland rond ik het bedrag meestal wel met een paar euro naar boven af. Rekeningen van €51, €52 of €53 worden allemaal €55. In de VS gaf ik meestal zo rond de 20% fooi als ik het eten goed vond en 15% als het oké was maar niet speciaal.
[ Bericht gewijzigd door HarryVanDeSunwep op zondag 12 mei 2013 @ 14:03 ]
In het buitenland geef ik bij zowat alles fooi, daar lopen de mensen dan harder. In Nederland lopen ze nog niet eens harder ook al geef je ze 200% fooi. (op enkele uitzonderingen daar gelaten)
En dan zijn er nog de "klanten" die letterlijk nog niet eens allemaal zitten, en al beginnen te klagen dat ze nog niet geholpen zijn.
En de onbeschofte hufters die je volledige terras afbreken met een groep, alles bij elkaar zetten, en vervolgens bij de buren gaan zitten.
Als groep bestellen, en dan allemaal apart willen afrekenen is ook zo'n heerlijke. Vooral als het personeel aangeeft nauwelijks wisselgeld te hebben.
Ik geef meestal fooi, 10%, als de service goed is. En omdat ik dat doe, en vrolijk en beleefd ben, is de service meestal goed.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken