Oh? Wel eens in de horeca gewerkt? De salarissen zijn laag voor het rennen en vliegen dat je moet doen. En dan zijn er nog de "klanten" die letterlijk nog niet eens allemaal zitten, en al beginnen te klagen dat ze nog niet geholpen zijn. En de onbeschofte hufters die je volledige terras afbreken met een groep, alles bij elkaar zetten, en vervolgens bij de buren gaan zitten. Als groep bestellen, en dan allemaal apart willen afrekenen is ook zo'n heerlijke. Vooral als het personeel aangeeft nauwelijks wisselgeld te hebben.
Ik geef meestal fooi, 10%, als de service goed is. En omdat ik dat doe, en vrolijk en beleefd ben, is de service meestal goed.
ik weet niet of je zelf in de horeca werkt, maar aan je frustratie te horen kun je beter ander werk gaan zoeken.
dit alles hoort bij je werk en moet je verder niet zeuren
Zijn er überhaupt mensen die fooi geven in bars? Bij elk biertje dat je bestelt "maak er maar 2,20 van"? Heb het nog nooit meegemaakt geloof ik. Stappen is toch al duur genoeg.
Nee alleen als je op het einde van de avond de rekening moet betalen. Ik kom vaak in die kleine speciaalbier cafés, die hoge service bieden met kleine winstmarges. Van die familiekroegjes. Daar betaal ik altijd fooi, zeker als je weet hoe hard ze moeten werken om hun hoofd boven water te houden. De service is daar ook altijd erg goed.
quote:
Op zondag 12 mei 2013 @ 13:56 schreef HarryVanDeSunwep het volgende: Je mag niet meer omrekenen maar 2.20 euro is wel 5 gulden voor een glas drinken, daar koop ik 4 flessen van anderhalve liter voor.
4 1,5 liter flessen voor 5 euro? Waar dat dan?
Omrekenen naar guldens is omrekenen naar de situatie van 13 jaar geleden. Als je 2000 omrekent naar 1987 is 2000 ook extreem duur.
In principe geef ik geen fooi. Als ik fooi geef is het vaak omdat ik geen zin heb in gedoe en het dus afrond. In Nederland krijgt men een salaris en daar moeten ze het mee doen (moet ik ook nl.). Echter als de bediening zeer goed is en vooral ook erg vriendelijk, dan wil ik wel een paar duiten extra in de zak doen. "Gelukkig" is de bediening in .nl meestal waardeloos en is het personeel ook verre van vriendelijk; wat mij dan ook weer wat euro's bespaart.
In het kort: fooi is in .nl een bonus voor bovenmatig presteren, niets meer niets minder.
Oh? Wel eens in de horeca gewerkt? De salarissen zijn laag voor het rennen en vliegen dat je moet doen. En dan zijn er nog de "klanten" die letterlijk nog niet eens allemaal zitten, en al beginnen te klagen dat ze nog niet geholpen zijn. En de onbeschofte hufters die je volledige terras afbreken met een groep, alles bij elkaar zetten, en vervolgens bij de buren gaan zitten. Als groep bestellen, en dan allemaal apart willen afrekenen is ook zo'n heerlijke. Vooral als het personeel aangeeft nauwelijks wisselgeld te hebben.
Ik geef meestal fooi, 10%, als de service goed is. En omdat ik dat doe, en vrolijk en beleefd ben, is de service meestal goed.
Wel eens gewerkt achter de kassa in een (grote) supermarkt? Daar is het salaris ook laag voor het rennen en vliegen wat je moet doen. Met "klanten" die letterlijk nog niet eens in de rij staan en al beginnen te klagen dat het zo lang duurt. En onbeschofte hufters die alles op de band flikkeren en er zelf een klotezooi van maken en uiteindelijk alles laten staan en bij de buren boodschappen doen. Of groepen mensen die allemaal los 1 blikje drinken halen en met 50euro willen betalen.
Krijgen de mensen achter de kassa ooit fooi? Nee, mogen ze niet eens aannemen! En ze krijgen over het algemeen exact het minimum loon.
Fooi is en blijft een raar ding van de horeca; in vrijwel geen andere tak van sport bestaat er zoiets. Ik kan zelfs ontslagen worden als ik extra's aanneem van klanten/leveranciers (IT)....
Op maandag 13 mei 2013 @ 00:13 schreef roodkapske het volgende: Ik heb jaren aan de deur gestaan, en als ze mij geen normale fooi gaven, kwam je er een week later echt niet in ! Vaste klanten die een normale fooi gaven hoefden een week later niet in de rij te staan. Zo werkt het gewoon.
De horeca in Nederland is te duur. De kwaliteit die daar tegenover staat is erg matig. Daarom geef ik sowieso in bars, kroegen en op terrassen nauwelijks fooi. Hooguit afronden op een mooi bedrag.
In een restaurant hangt het heel erg af van de service. Alleen goed eten is niet voldoende. Ik merk dat de service in het buitenland gewoon veel beter is, waarschijnlijk omdat het personeel in sommige landen meer afhankelijk zijn van fooien en het hier vooral een leuke extra is.
dit alles hoort bij je werk en moet je verder niet zeuren
4 1,5 liter flessen voor 5 euro? Waar dat dan?
Omrekenen naar guldens is omrekenen naar de situatie van 13 jaar geleden. Als je 2000 omrekent naar 1987 is 2000 ook extreem duur.
Echter als de bediening zeer goed is en vooral ook erg vriendelijk, dan wil ik wel een paar duiten extra in de zak doen.
"Gelukkig" is de bediening in .nl meestal waardeloos en is het personeel ook verre van vriendelijk; wat mij dan ook weer wat euro's bespaart.
In het kort: fooi is in .nl een bonus voor bovenmatig presteren, niets meer niets minder.
Krijgen de mensen achter de kassa ooit fooi? Nee, mogen ze niet eens aannemen! En ze krijgen over het algemeen exact het minimum loon.
Fooi is en blijft een raar ding van de horeca; in vrijwel geen andere tak van sport bestaat er zoiets. Ik kan zelfs ontslagen worden als ik extra's aanneem van klanten/leveranciers (IT)....
In een restaurant hangt het heel erg af van de service. Alleen goed eten is niet voldoende.
Ik merk dat de service in het buitenland gewoon veel beter is, waarschijnlijk omdat het personeel in sommige landen meer afhankelijk zijn van fooien en het hier vooral een leuke extra is.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken