Rusland start op 1 april nieuwe dienstplichtcampagne

Rusland is volgens de generale staf van plan maandag een nieuwe dienstplichtcampagne voor de militaire dienst te lanceren. “De voorjaarscampagne om soldaten te rekruteren begint op 1 april”, zei vice-admiraal Vladimir Tsimlyansky.

Volgens hem moeten de nieuwe soldaten hun eenjarige diensttijd op het “grondgebied van de Russische Federatie” voltooien – en worden ze niet naar Oekraïne gestuurd. De nieuwe soldaten gaan “de posities van de strijdkrachten in de nieuwe Russische regio’s niet versterken”, zei Tsimlyanski, verwijzend naar de vier in 2022 geannexeerde regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja.

Zimljanski zei niet hoeveel Russen er onder de tweejaarlijkse dienstplicht gaan vallen. Maar het zou kunnen gaan om tienduizenden burgers tussen de 18 en 30 jaar.

Rusland heeft vanaf het najaar van 2022 ongeveer 300.000 reservisten gemobiliseerd vanwege de oorlog in Oekraïne. In het voorjaar van 2023 werden in Rusland ongeveer 147.000 mannen opgeroepen voor de militaire dienstplicht, en tijdens de herfstcampagne sloten zich daar nog eens  130.000 dienstplichtigen bij aan volgens het Russische ministerie van Defensie.