Gemaal verbruikt te veel stroom

Nadat eind december de gemalen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op volle toeren hadden gepompt om ervoor te zorgen dat de enorme hoeveelheid water uit de polders kon worden weggewerkt, valt er een brief op de mat van het hoofdkantoor. De afzender was Enexis, de netbeheerder.

Gemaal Veneriete
Er stond in dat het gemaal Veneriete bij Kamperzeedijk 7,5 procent meer vermogen had verbruikt dan contractueel was afgesproken. Als dit vaker gebeurde dan moest het waterschap er rekening mee houden dat het gemaal dat al sinds 1961 de polder Mastenbroek bemaalt, werd afgesloten.Met een capaciteit van 165m3 per minuut bemaalt gemaal Veneriete sinds 1961 de polder Mastenbroek

WDO Delta
Bij WDODelta werd de brief met enige verbazing gelezen. "De kerntaak van een waterschap is zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Als het water zo hoog staat en de regen blijft aanhouden, zoals eind december en begin januari dan is niet pompen geen optie" zegt woordvoerder Herald van Gerner.

Enexis
Netbeheerder Enexis zegt dat de brief standaard wordt gestuurd naar alle grote afnemers die meer vermogen afnemen dan contractueel is vastgelegd. "Voorheen konden we deze bedrijven gewoon een nieuw contract aanbieden. Maar tegenwoordig hebben we die ruimte niet", legt Tim van Ham van Enexis uit.

Gesprek
"Natuurlijk willen wij geen gemalen afsluiten van het stroomnetwerk, maar tegelijkertijd komt het netwerk wel in gevaar. We gaan daarom volgende week in gesprek met WDODelta over hoe we het in de toekomst gaan regelen."

WDODelta ziet ook dat netcongestie iets is waar het waterschap in de toekomst rekening mee moet houden. Maar ook iets waar in het de netbeheerders mee kan helpen. In de zomer verbruiken de gemalen bijvoorbeeld nauwelijks stroom. "We waren daarom al bezig met het in kaart brengen van de benutting van onze netaansluitingen. Dit onderzoek krijgt nu extra prioriteit."