Wilders wordt geen premier van Nederland

Geert Wilders wordt geen premier van Nederland. Hij liet op X weten dat hij de nodige steun miste van de partijen waarmee hij een coalitie wil vormen. 

De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om in de Tweede Kamer te blijven zitten als er een nieuw (extra-parlementair) kabinet komt. Bronnen rond de partijen zeggen dat de vier dat hebben afgesproken onder leiding van informateur Putters. Op basis daarvan gaan ze nu verder praten.

Dat houdt in dat de winnaar van de verkiezingen, Geert Wilders, geen premier wordt van een nieuw kabinet. Wilders zelf bevestigt het nieuws, volgens hem was er bij de andere partijen onvoldoende steun voor hem als premier.

Ook VVD-leider Yesilgöz, die nu nog demissionair minister van Justitie is, is bereid de Kamer in te gaan, net als Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB).

De vier partijen volgen daarmee de definitie die veel deskundigen hanteren voor een extraparlementair kabinet. Zo'n kabinet heeft een lossere band met de Tweede Kamer dan een gewoon kabinet en geen gedetailleerd regeerakkoord. De ministers en staatssecretarissen komen in veel gevallen van buiten de politiek, maar kunnen wel lid zijn van een politieke partij.

Een extraparlementair kabinet was vanaf het begin een wens van NSC-leider Pieter Omtzigt. Morgen komt informateur Putters met zijn eindverslag. Daarin zal ook staan omschreven wat de vier partijen precies verstaan onder een extraparlementair kabinet.