ISW: valt Rusland opnieuw aan met leugens over bestrijden 'naziregime'?

De ongegronde beschuldigingen van Rusland aan het adres van Oekraïne dat daar een 'naziregime' aan het werk is dat moet worden uitgeschakeld, zijn niets nieuw. Het leiderschap van het Kremlin rolt dit verhaal week na week af om de oorlog tegen het land te rechtvaardigen. Ondertussen beperken soortgelijke uitspraken zich echter steeds vaker niet meer tot Oekraïne, maar verwijzen ze ook naar andere landen. Dit werd vooral duidelijk tijdens de herdenking van de blokkade van Leningrad door de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Russische president Poetin nam bijvoorbeeld deel aan de opening van een gedenkteken en herhaalde volgens het Institute for the Study of War (ISW) niet alleen de bekende "nazi-beschuldigingen" aan het adres van Oekraïne, maar beweerde ook dat landen de "nazi-ideologie en -methoden" hadden overgenomen. Hij koppelde deze beschuldiging aan een aantal Europese staten die "Russofobie promoten als staatsbeleid". Poetin verklaarde dat Rusland "alles zou doen om het nazisme te onderdrukken en uiteindelijk uit te roeien".

Volgens ISW verklaarde de directeur van de buitenlandse inlichtingendienst, Sergej Narysjkin, ook dat Rusland zijn strijd tegen de huidige "nazi-aanhangers" niet halfslachtig zou voeren. En de voorzitter van de Russische Staatsdoema, Vyacheslav Volodin, beweerde onlangs in een Telegram-post: "Fascistische ideologie is de norm geworden voor het leiderschap van NAVO-landen." Tegelijkertijd beschuldigde hij Westerse landen ervan een vermeende "genocide" op Russen in Oekraïne te steunen en waarschuwde hij voor een derde wereldoorlog.

Een recente analyse van Amerikaanse oorlogsonderzoekers stelt dat Poetin al lange tijd probeert een ideologie voor Rusland te construeren "die hij kan gebruiken om een geopolitieke confrontatie met het Westen te ondersteunen die doet denken aan de Koude Oorlog". De Russische president zou daarom de retoriek van de strijd tegen het nazisme kunnen gebruiken om deze inspanningen te ondersteunen. De Leningradherdenking was mogelijk een welkome gelegenheid voor het Kremlin om bepaalde verhalen verder te populariseren.

Beschuldigingen tegen Baltische staten
ISW schrijft: "Het Kremlin heeft misschien besloten dat het simpelweg beweren dat Rusland en andere staten vechten tegen een geopolitieke nazi-macht een effectiever onmiddellijk verhaal is dan Poetins poging om Russische burgers en Russischtaligen op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie en het Russische Rijk aan te vallen met de ideologie van de 'Russische wereld' (Russkiy Mir)."

De angst achter dit alles moet duidelijk zijn: Oekraïne is misschien niet het laatste land dat militair wordt aangevallen door Rusland onder de beschuldiging van een vermeend 'nazi-regime' dat de Russische bevolking slecht behandelt.

"Poetin noemde specifiek dat de Baltische staten het 'nazisme' hebben overgenomen, waarschijnlijk als onderdeel van de voortdurende inspanningen van het Kremlin om informatievoorwaarden te creëren voor toekomstige Russische agressie tegen NAVO-leden," analyseert ISW. Hoewel de Russische president niet expliciet heeft beweerd dat de Baltische staten Russen of Russischtaligen vervolgen, hebben functionarissen van het Kremlin de Baltische regeringen beschuldigd van het voeren van een "neonazistisch" beleid en het onderdrukken van Russen en Russischtaligen.