Oekraïne ontdekt fraude van $40 miljoen bij aankoop wapens

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een corruptiezaak aan het licht gebracht van ongeveer 40 miljoen dollar aan niet geleverde wapens.

"Volgens het onderzoek zijn voormalige en huidige hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie en hoofden van dochterondernemingen betrokken bij de de fraude", aldus de SBU. Een onderzoek had "ambtenaren van het ministerie van Defensie en managers van wapenleverancier Lviv Arsenal ontmaskerd".

'Melding van verdachte activiteiten' tegen vijf personen
De fraude betreft de aankoop van 100.000 mortiergranaten voor het leger die nooit op plaats van bestemming aan zijn gekomen, aldus de verklaring. Volgens de SBU werd er in augustus 2022, zes maanden na het begin van de oorlog, een contract gesloten met Lviv Arsenal voor de aankoop van de granaten. De betaling vond vooraf plaats, waarbij een deel van het geld naar het buitenland werd overgemaakt.

Volgens SBU zijn er echter nooit wapens geleverd. Er werden "meldingen van verdachte activiteiten" - de eerste fase van een Oekraïense gerechtelijke procedure - opgesteld tegen vijf mensen, zowel in het ministerie als bij de wapenleverancier. Eén verdachte werd gearresteerd toen hij probeerde de Oekraïense grens over te steken.

Ook het Oekraïense ministerie van Defensie heeft de massale fraude bij aanbestedingen bevestigd. Corruptie binnen het leger is een bijzonder gevoelig onderwerp in Oekraïne, omdat het land het publieke moraal in de oorlog hoog wil houden en probeert toe te treden tot de EU.