VN-secretaris-generaal Guterres vreest voor voortzetting werk UNRWA

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer Guterres, heeft een beroep gedaan op donoren na de opschorting van betalingen aan de Palestijnse hulporganisatie van de VN (UNRWA). De bevriezing van de betalingen werd veroorzaakt door beschuldigingen tegen medewerkers van de hulporganisatie.

Guterres zei in New York dat hij de bezorgdheid begreep en dat hij zelf ontsteld was over de beschuldigingen tegen verschillende medewerkers van de organisatie. Als reactie op de beschuldigingen tegen UNRWA-medewerkers kondigden verschillende landen - waaronder Nederland - aan dat ze hun financiering zouden opschorten. De secretaris-generaal wees erop dat de huidige gelden van UNRWA niet voldoende was om de twee miljoen burgers in de Gazastrook in februari te ondersteunen. Hij deed een beroep op de landen die hun bijdragen hebben opgeschort om de continuïteit van het werk van UNRWA te waarborgen. De tienduizenden personeelsleden mogen niet worden gestraft. "Er moet worden voldaan aan de dringende behoeften van de wanhopige bevolking die zij dienen." Guterres zei dat hij zelf ontzet was door de beschuldigingen. 

UNRWA-werknemers vermoedelijk betrokken bij aanval op 7 oktober
De Israëlische regering had informatie gegeven waar uit bleek dat twaalf UNRWA-medewerkers betrokken zouden zijn geweest bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. De VN stelde daarop een onderzoek in. Volgens Guterres zijn negen van de verdachten weer vrijgelaten. Eén medewerker is dood en de identiteit van de andere twee is nog niet bekend. Kort na 7 oktober waren er onbevestigde berichten dat UNRWA-leraren de Hamas-aanval hadden gevierd.

De Verenigde Naties hebben UNRWA in 1949 opgericht om Palestijnse vluchtelingen te helpen. Volgens de organisatie hebben nu ongeveer 5,9 miljoen mensen recht op haar diensten. Hieronder bevinden zich Palestijnen die in 1948 zijn gevlucht of verdreven, evenals hun nakomelingen. UNRWA is onder andere actief in Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden.