Iran beschuldigt Israël van luchtaanval op Syrië

Volgens Iraanse berichten zijn verschillende leden van de Revolutionaire Garde gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval op een gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus. Dit werd gemeld door de Iraanse staatsradio. Volgens verdere berichten in de media behoren het hoofd van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde voor Syrië en zijn plaatsvervanger tot de doden. Twee andere mannen zouden ook gedood zijn.

Syrische media hadden eerder melding gemaakt van de aanval in de wijk Masseh, waar verschillende diplomatieke missies gevestigd zijn, waaronder de Iraanse ambassade.

Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat ten minste vijf mensen zijn gedood bij de aanval, die vermoedelijk is uitgevoerd door Israël. Het gebouw van vier verdiepingen dat werd aangevallen, werd volledig verwoest. Volgens de activisten had daar een vergadering plaatsgevonden van functionarissen die loyaal waren aan Iran. De informatie die het waarnemingscentrum verstrekt is vaak moeilijk onafhankelijk te verifiëren.

Het Syrische staatspersbureau Sana meldde dat de aanval "het resultaat was van Israëlische agressie". Foto's op sociale media tonen een verwoest huis aan de kant van een weg.

Israël gaf geen commentaar op de berichtgeving.

Het land valt al jaren doelen in Syrië aan die vermoedelijk banden hebben met Iran. Sinds de aanval van de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober en het begin van de Gaza-oorlog heeft Israël zijn aanvallen opgevoerd. In december werden drie leden van de Revolutionaire Garde gedood. Aan het begin van de maand beweerde Israël ook een vooraanstaand lid van Hamas in Syrië te hebben gedood bij een raketaanval.