Spreidingswet: veel meer opvangplekken in Noord-Holland, Brabant en Zuid-Holland

Met name de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zullen aanzienlijk meer opvangplekken voor asielzoekers moeten creëren wanneer de spreidingswet volgende maand van kracht wordt. In totaal gaat het om bijna 35.000 extra plekken, waarvan ruim 18.000 in Zuid-Holland moeten worden gerealiseerd. Volgens de spreidingswet worden de extra opvangplekken over alle gemeenten verdeeld, op basis van bevolkingsaantallen en welvaart.

Ongeveer een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen twaalf jaar geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad, waaronder bijvoorbeeld de gemeente Westland in Zuid-Holland. Volgens een schatting van de NOS zouden daar ongeveer 500 plekken voor asielzoekers moeten komen, gebaseerd op het inwonersaantal en welvaartsniveau, als de spreidingswet wordt gevolgd.

De gemeente Westland geeft echter aan dat er binnen de gemeenteraad geen steun is voor grootschalige opvang van asielzoekers volgens de voorschriften van het COA. Een woordvoerder benadrukt dat er in 2016 wel een opvanglocatie beschikbaar was, maar daar geen gebruik van werd gemaakt. Tevens wijst de woordvoerder erop dat Westland wel 1500 gevluchte Oekraïners opvangt, wat niet onder de spreidingswet valt, maar wel druk uitoefent op gemeenten die deze vluchtelingen opnemen. Meer hierover bij de NOS.