Omwonenden Albergen in actie tegen komst asielzoekers

In het rustige Overijsselse dorp Albergen is opschudding ontstaan na het besluit van de gemeente Tubbergen om een hotel om te vormen tot een asielzoekerscentrum (azc). Ondanks de recente goedkeuring voor een omgevingsvergunning voor vijf jaar, waardoor maximaal 150 asielzoekers gehuisvest kunnen worden, klinkt er luid protest vanuit de lokale gemeenschap. Hennie de Haan, die de buurt vertegenwoordigt, benadrukt dat er nauwkeurig naar de vergunning gekeken zal worden om mogelijke bezwaarpunten te vinden. Het dorp heeft al eerder zijn ongenoegen geuit over de plannen.

Een opvallend aspect is dat het nog lege asielhotel recentelijk is beschoten, vermoedelijk met een luchtbuks, wat resulteerde in schade aan het pand. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigd dat er aangifte is gedaan van de incidenten. Deze acties, die door De Haan worden afgekeurd, onderstrepen de gespannen sfeer in het dorp.

De situatie in Albergen roept vragen op over de integratie van asielzoekers en de houding van lokale gemeenschappen tegenover asielopvang. De Haan benadrukt dat statushouders die een toekomst in Nederland willen opbouwen welkom zijn, maar de zorgen over mogelijke overlast blijven bestaan.

Asielhotel Albergen (Foto: Google)
Asielhotel Albergen (Foto: Google)