Nieuw register voor geluidgegevens

Vanaf 1 januari 2024 treedt in Nederland de Omgevingswet in werking, die onder meer de introductie van het Geluidregister met zich meebrengt. Dit register, dat deel uitmaakt van de Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG), wordt een centrale databank voor alle geluidgegevens in Nederland. Bij de lancering zal het register nog leeg zijn, maar de eerste bronhouders, waaronder wegen, spoorwegen, industrie, luchtvaart, windturbines en schietbanen en -oefenterreinen, zullen binnenkort hun gegevens aanleveren.

De Omgevingswet brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee op het gebied van geluid. Sinds 2012 zijn er al geluidproductieplafonds (GPP’s) voor rijkswegen en hoofdspoorwegen, en deze systematiek wordt nu uitgebreid naar provinciale wegen en industrieterreinen. Dit betekent dat er een maximum komt aan het geluidsniveau dat deze bronnen mogen produceren. Voor gemeentewegen, waterschapswegen en lokaalspoor wordt de basisgeluidemissie (BGE)-systematiek ingevoerd, wat een monitoringswaarde is om de groei van geluid te beperken.

Om de groei van geluid goed te kunnen monitoren, is inzicht nodig in geluidemissie, en hierin voorziet het Geluidregister. Vanaf 1 januari 2024 moeten bronhouders zoals rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hun geluidgegevens aanleveren in het register. Gegevens van andere geluidbronnen worden in de komende jaren toegevoegd.

Het Geluidregister biedt verschillende mogelijkheden, zoals het downloaden van bestanden voor akoestisch onderzoek of de ligging van geluidaandachtsgebieden. Ook worden de gegevens op een kaart inzichtelijk gemaakt, wat handig is voor geluidexperts, beleidsmedewerkers, projectontwikkelaars en burgers.

geluidsregister (Foto: Dall-E)
Ter illustratie (Foto: Dall-E)