Rechtbank Moskou: zware straffen voor twee Russen vanwege gedicht

Een rechtbank in Moskou heeft twee Russische dichters veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk zeven en vijfenhalf jaar voor een gedicht over het conflict in Oekraïne. Artyom Kamardin en Igor Shtovba werden beschuldigd van ‘het aanzetten tot haat’ en ‘openbare oproepen tot activiteiten tegen de staatsveiligheid’.

Na de uitspraak riepen aanhangers van de twee in de rechtszaal "schandalig!", de vader van Kamardin riep: "Dit is absoluut willekeurig!"

Kamardin en Shtovba werden in september 2022 gearresteerd nadat ze hadden deelgenomen aan een openbare lezing voor een standbeeld van de dichter Vladimir Majakovski in Moskou – een ontmoetingsplaats voor dissidenten sinds het Sovjettijdperk. Tijdens de lezing reciteerde Kamardin een gedicht met de titel 'Dood mij, militieman!' wat zeer kritisch is over de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Voordat het vonnis bekend werd gemaakt, zei Kamardin op Telegram dat hij geen held was en dat naar de gevangenis gaan "nooit deel uitmaakte van mijn plannen." Hij vroeg de rechter om hem vrij te laten, en hij wilde in de toekomst wegblijven van "gevoelige onderwerpen" en daar geen publiekelijk commentaar meer op geven.