Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung

De Consumentenbond heeft een claim ingediend tegen Samsung, met de eis tot compensatie voor klanten die tussen 2013 en eind 2018 een Samsung-televisie kochten. Volgens de bond hebben consumenten te veel betaald vanwege marktverstoring door Samsung, die webwinkeliers onder druk zette om de tv's niet onder de adviesprijs te verkopen. Voor dit gedrag kreeg Samsung in 2021 al een boete van 39 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt.

De Consumentenbond schat de totale schade op 500 miljoen euro en denkt dat consumenten gemiddeld recht hebben op zo'n 100 euro terug per persoon. Samsung ontkent dat het de verkoopprijzen heeft opgedreven en stelt dat retailers altijd vrij waren in hun prijsbepaling.

De claim is niet alleen beperkt tot Samsung-klanten. De bond argumenteert dat de hogere prijzen van Samsung ook leidden tot hogere prijzen bij andere merken, waardoor consumenten in het algemeen te veel hebben betaald. LG, een andere fabrikant, kreeg eerder dit jaar ook een boete voor vergelijkbare praktijken.

Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung (Foto: Dall-E 3)
Consumentenbond start miljoenenclaim tegen Samsung (Foto: Dall-E 3)