Iran waarschuwt voor 'explosieve situatie' in Midden-Oosten na Amerikaans veto

Na het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad waarbij werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, heeft Iran – dat de terroristische organisatie Hamas steunt – gewaarschuwd voor een “explosieve situatie” in het Midden-Oosten.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal António Guterres dat zolang de VS Israëls "misdaden" en "voortzetting van de oorlog" steunt, er "de mogelijkheid bestaat van een explosieve situatie in de regio."

Vrijdag oefenden de VS hun vetorecht uit bij een stemming in de VN-Veiligheidsraad over een resolutie over de oorlog tussen Israël en het radicaal-islamitische Hamas. De oproep van de resolutie tot een onmiddellijk staakt-het-vuren zou Hamas in staat stellen “de bloedige aanslagen van 7 oktober te herhalen”, zei de Amerikaanse vice-ambassadeur Robert Wood, verwijzend naar de brute aanval van de Palestijnse organisatie op Israël.

In het gesprek met Guterres riep Amir-Abdollahian ook op tot het onmiddellijk openen van de grensovergang bij Rafah tussen Egypte en de Gazastrook, zodat humanitaire hulp het Palestijnse gebied kon bereiken. Rafah (Egypte) is de enige grensovergang in de Gazastrook die niet door Israël wordt gecontroleerd.

De Verenigde Staten spraken hun veto uit over de resolutie, 13 van de 15 leden stemden vóór het door de Verenigde Arabische Emiraten ingediende ontwerp. Groot-Brittannië onthield zich van stemming. De stemming van Washington was verwacht, aangezien slechts enkele uren eerder de Amerikaanse vice-ambassadeur bij de VN, Robert Wood, had gezegd dat een dergelijke stap Hamas controle zou geven over het kustgebied waar nog steeds meer dan 100 gijzelaars worden vastgehouden door extremisten tijdens de terroristische aanval van 7 oktober. 

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het Amerikaanse veto in de VN-Veiligheidsraad als “immoreel” veroordeeld. Abbas werd door zijn kantoor in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever geciteerd dat hij de Verenigde Staten gedeeltelijk verantwoordelijk hield "voor het bloedvergieten van Palestijnse kinderen, vrouwen en ouderen in de Gazastrook door de Israëlische bezettingsmacht."

Met hun beleid waren de Verenigde Staten volgens Abbas medeplichtig aan "misdaden van genocide, etnische zuivering en oorlogsmisdaden gepleegd door de Israëlische bezetter in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem", vervolgde de verklaring. Dit beleid wordt een “gevaar voor de wereld en een bedreiging voor de veiligheid en vrede wereldwijd”, aldus de Palestijnse president.