Bewoners van grote gemeentes minder vaak gekort op bijstand

In 2019 hebben de grootste tien gemeenten bijna 6000 keer een verlaging van de bijstandsuitkering opgelegd. Drie jaar later was dat aantal in deze gemeenten gehalveerd. Gedurende dezelfde periode is het aantal mensen met een bijstandsuitkering in deze gemeenten nauwelijks afgenomen.

Volgens Gijsbert Vonk, hoogleraar sociaal zekerheidsrecht aan de Universiteit van Groningen, is dit goed nieuws. Hij zegt: "Deze sancties worden te snel opgelegd. Het moet niet automatisch een circus van maatregelen worden."

Een gemeente kan om verschillende redenen een bijstandsuitkering verlagen. Dit kan al gebeuren als mensen niet verschijnen op afspraken met de gemeente of niet bereikbaar zijn. Na een dergelijke verlaging moeten ontvangers van bijstand soms maandenlang rondkomen van een lager bedrag, met alle gevolgen van dien.

Het idee achter deze maatregelen is dat meer mensen in de bijstand actief blijven zoeken naar werk. Het gaat hier dus niet om fraude, zoals zwart werken, maar om relatief kleine overtredingen. Meer hierover bij de NOS.