Onlinediensten in Frankrijk introduceren meldknop voor pesten

Online diensten zoals Instagram, Facebook en TikTok gaan in Frankrijk als eerste land ter wereld een meldknop aanbieden voor mensen die worden geconfronteerd met pestgedrag. De Franse premier Borne legde tijdens een bezoek aan een school in Parijs uit dat mensen dan direct contact kunnen opnemen met een hulpverleningscentrum.

Iedereen die op de nieuwe "meldknop" klikt, wordt doorgestuurd naar een nationale hotline waar psychologen en advocaten hulp bieden aan slachtoffers van vijandigheid en discriminatie op internet. De adviesdienst is elke dag van 9.00 tot 23.00 uur in het hele land beschikbaar. Na verschillende zelfmoordgevallen onder jongeren in Frankrijk moeten alle schoolkinderen vanaf de derde klas ook een vragenlijst invullen over mogelijke ervaringen met pesten. Borne benadrukte dat de samenleving het probleem intensiever moet aanpakken.

De Franse regering had aan het begin van dit schooljaar al aangekondigd dat ze krachtiger zouden gaan optreden tegen pesten op scholen. In de toekomst zal leerlingen die anderen pesten de toegang tot online netwerken zoals Facebook en Instagram worden ontzegd.