EU: Orbán chanteert EU, Hongarije en Slowakije zijn tegen hulppakket Oekraïne

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán ervan beschuldigd dat hij de EU probeert te chanteren. Op de tweede dag van een topontmoeting in Brussel bekritiseerde Bettel premier Orbán omdat hij zijn akkoord voor het nieuwe hulppakket voor Oekraïne er van laat afhangen of hij zijn geblokkeerde EU tegoeden krijgt uitbetaald. De Europese Unie mag niet worden gechanteerd door Hongarije aldus Bettel.

Bij de EU-top uitten zowel Orban als de nieuwe Slowaakse premier Robert Fico hun scepsis over verdere wapenleveranties aan Oekraïne. 

Bettel zinspeelde met zijn opmerkingen op Orbáns hernieuwde verzet tijdens de EU-top tegen het voorstel voor een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne. Officieel rechtvaardigde Orban dit door een vermeende onduidelijkheid of de vorige hulp verstandig door Oekraïne was gebruikt. EU-partners achten het echter waarschijnlijk dat Orbáns echte doel is om meer dan 13 miljard euro aan bevroren EU-financiering voor zijn land vrij te maken. De EU-Commissie kondigde ongeveer een jaar geleden aan dat ze de fondsen alleen zou vrijgeven als Orbáns rechts-nationalistische regering haar beloften om de rechtsstaat te handhaven volledig zou nakomen.

Orban zei aan de zijlijn van de EU-top in Brussel dat de EU-strategie in Oekraïne had gefaald. Oekraïne zal aan het front niet winnen. Er was een “zware discussie” tijdens de bijeenkomst in Brussel, vooral over de steun voor Oekraïne. Hij ziet geen reden om Hongaars belastinggeld naar de EU-begroting te laten stromen voor hulp aan Oekraïne. Er moet een “zeer goed onderbouwd” model zijn dat aangeeft waarom verdere hulp voor Oekraïne nodig is. Hongarije zal vervolgens in december beslissen over de goedkeuring ervan. Orbán had in het verleden echter herhaaldelijk kritiek geuit op nieuwe EU-sancties tegen Rusland, maar was het er uiteindelijk altijd mee eens. 

De Slowaakse premier had kritiek geuit op de financiering van wapens voor Oekraïne met EU-geld en maakte donderdag bekend dat zijn regering zich wilde concentreren op civiele hulp. Fico verwees naar wat volgens hem nog steeds ernstige problemen zijn met de corruptie in Kyiv. Fico is woensdag benoemd tot premier van het EU- en NAVO-land dat grenst aan Oekraïne. Vanuit de oppositie richtte hij zijn door pro-Russische uitspraken gekenmerkte verkiezingscampagne deze zomer sterk op het beëindigen van de wapenleveranties aan Oekraïne. Zijn coalitiepartners nemen echter een ander standpunt in. 

Orbáns recente ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Peking zorgde ook voor problemen op de EU-top. De Nederlandse premier Mark Rutte zei dat hij het onsmakelijk vond dat Orbán Poetin de hand had geschud. Orbán verdedigde zijn ontmoeting met Poetin door te zeggen dat hij een vredesstrategie nastreefde.