OM eist 14 jaar cel voor poging moord op ex-partner

“Verdachte wilde zijn ex-vriendin vermoorden. Zij had hun relatie beëindigd en had inmiddels een nieuwe serieuze relatie gekregen. Verdachte kon dit niet verkroppen en eiste tekst en uitleg. We hebben het vandaag over femicide, vrouwenmoord”, zo begint de officier van justitie vandaag haar requisitoir in de rechtbank in Den Haag. Een 45-jarige man staat terecht voor poging moord op zijn ex-partner.

Op 17 januari 2023 wacht de verdachte zijn slachtoffer op bij haar woning. Als de vrouw haar woning verlaat en naar de auto loopt, grijpt de verdachte zijn kans. Hij loopt op haar af, pakt een vuurwapen en schiet de vrouw recht in het gezicht. “Dat zijn plan om zijn ex te vermoorden niet is geslaagd heeft het slachtoffer aan een leger van engeltjes op haar schouder te danken. Als de kogel een paar millimeter verder haar gezicht in was gegaan, was ze er niet meer”, zo stelt de officier van justitie.

Getuige
Als de vrouw met een hevig bloedend gezicht probeert weg te komen, hoort ze nog verschillende schoten. Een getuige verklaart later aan de politie dat ze de schoten hoorde en is gaan kijken. De getuige ziet dan het slachtoffer op de grond liggen. De verdachte staat boven haar en richt het wapen op haar gezicht. Als hij de trekker probeert over te halen, hapert het wapen en weet het slachtoffer op te krabbelen en weg te rennen.

Onderzoek
Meteen na het schietincident wordt er door de politie een groot onderzoek gestart. De verdachte slaat op de vlucht en wordt uiteindelijk in de woning van een familielid in Groenlo opgepakt. Hij verklaart bij de politie dat hij het wapen alleen aan haar wilde tonen, zodat zij met hem zou gaan praten.

Telefoon
Onderzoek op zijn telefoon wijst uit dat verdachte al op 12 december 2022 een video maakte met een vuurwapen. Op de video is te horen dat verdachte een vraag stelt over het wapen; of hij nieuw is en ongebruikt.

Ook wordt op zijn telefoon een video gevonden waarin hij onder meer zegt: “Ik wil geen moordenaar zijn (..) maar ik zei altijd dat, ik zei kijk, ik… ben met alles wat ik heb bij je maar als jij mij op een dag dingest, zie ik, dan maak ik je dood. Dus ik zei ik maak je dood”.

Daarnaast zou de verdachte ook nog geprobeerd hebben om een dag voor het schietincident een vluchtauto te regelen. En zou hij eerder gedreigd hebben het slachtoffer te doden als ze met een ander zou trouwen. In de ogen van de officier van justitie is er sprake van voorbedachte rade.

Eis
“Het gaat in deze zaak om Femicide, vrouwenmoord”, zo stelt de officier van justitie. “Wat verdachte heeft gedaan is volstrekt onacceptabel. Met een hoge gevangenisstraf wordt ook een belangrijk signaal afgegeven naar de samenleving. Dit wordt niet geaccepteerd.”

De officier van justitie eist dan ook een gevangenisstraf voor de duur van 14 jaar en legt tevens een contactverbod op.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.