Vollering wielrenster van het jaar, Vingegaard wint bij de mannen

Demi Vollering is verkozen tot beste wielrenster van het jaar. De Nederlandse renster van SD Worx kreeg de Velo d'Or, de gouden fiets, uitgereikt. Vollering volgt Annemiek van Vleuten op. Bij de mannen ging de winst naar Jonas Vingegaard voor Mathieu van der Poel.

Demi Vollering kende een fantastisch 2023. Ze won de Tour de France en was ook de beste in grote eendagswedstrijden als Strade Bianche, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ze won voor haar ploeggenote Lotte Kopecky en Annemiek van Vleuten, die vorig jaar de Velo d'Or won.

Bij de mannen ging de Velo d'Or naar Jonas Vingegaard. De Deense wielrenner van Jumbo-Visma pakte de winst in de Tour de France en was ook de beste in de Ronde van het Baskenland en Critérium du Dauphiné. Daarnaast werd hij ook tweede in de Vuelta. Vingegaard won voor Mathieu van der Poel, die dit jaar twee monumenten (Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo) won, en de wereldtitel in Glasgow pakte. Tadej Pogacar eindigde op de derde plaats.

Van der Poel kreeg dinsdagavond wel de Eddy Merckx-trofee voor beste klassiekerrenner. Daarin won de Nederlander voor Pogacar en Remco Evenepoel.