Macron wil anti-IS coalitie inzetten tegen Hamas

De Franse president Macron heeft gesuggereerd dat de internationale coalitie tegen IS ook Hamas moet bestrijden. De ervaring - zoals het trainen van soldaten - moet worden gebruikt, zei hij tijdens een bezoek aan Tel Aviv.

De internationale coalitie tegen de terreurmilitie "Islamitische Staat" (IS) zou zich ook moeten richten tegen de islamistische Hamas, aldus de Franse president Emmanuel Macron. Frankrijk is hier klaar voor, zei hij na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv. Volgens hem zou dit in het belang zijn van Israël en zijn veiligheid, maar ook van enkele buurlanden die door dezelfde of verwante groepen worden bedreigd.

De alliantie tegen IS werd in 2014 opgericht onder leiding van de VS. Het omvat westerse en Arabische staten. Samen met lokale groepen is het gelukt om de terroristische organisatie militair te verslaan in Irak en later in Syrië. IS blijft echter aanslagen plegen.

In de strijd tegen Hamas zal nu vooral gebruik worden gemaakt van de ervaringen van de antiterreuralliantie, kondigde het Elysée-paleis aan. De anti-IS coalitie had soldaten opgeleid, informatie gedeeld en de financiering van terrorisme bestreden.

'De strijd tegen Hamas moet genadeloos zijn, maar niet zonder regels'
Macron verzekerde Netanyahu van de solidariteit van Frankrijk in de strijd tegen het terrorisme. Maar, zei hij, dit mag zich niet uitbreiden naar de hele regio. "Ik waarschuw hier Hezbollah, het Iraanse regime, de Huthi in Jemen en alle groepen die Israël in de regio bedreigen om niet het onverantwoorde risico te nemen om nieuwe fronten te openen," zei hij. "Dat zou de deur openen naar een regionale vuurzee waarin iedereen de verliezer zou zijn."

Tegelijkertijd drong de Franse president aan op respect voor humanitaire principes in de strijd tegen Hamas. "De strijd moet genadeloos zijn, maar niet zonder regels, want we zijn democratieën die strijden tegen terroristen, democratieën dus die het krijgsrecht respecteren en humanitaire toegang garanderen." Macron zei dat democratieën geen burgers als doelwit nemen. Hij riep ook op om ziekenhuizen in de Gazastrook van elektriciteit te voorzien.

Het antwoord van Israël moet ook politiek zijn
Macron pleitte voor een politieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten en een voortzetting van het vredesproces. "De stabiliteit van de regio en de terugkeer naar normalisatie kunnen alleen worden gegarandeerd als het antwoord van Israël op het geweld meedogenloos is, maar ook politiek, door het legitieme recht van de Palestijnen op een staat te accepteren." De veiligheid van Israël, de gezamenlijke strijd tegen het terrorisme, respect voor het humanitair recht en het openen van een politieke horizon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zei hij. Na zijn ontmoeting met Netanyahu wilde Macron de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten.

Netanyahu bedankte Macron: "Net als in de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden het Franse verzet tegen de nazi's volledig steunden, bundelt de internationale gemeenschap vandaag haar krachten om Israël te steunen," zei hij, waarbij hij de acties van Hamas opnieuw vergeleek met de Holocaust. Netanyahu zei ook dat Israël "al het mogelijke wil doen om Palestijnse burgers buiten schot te houden".