Particuliere verhuurder laat subsidiepot voor isolatie links liggen

Tot op heden hebben particuliere verhuurders slechts in beperkte mate gebruik gemaakt van een belangrijke subsidie om huurwoningen te verduurzamen. Tot nu toe is er slechts 3 miljoen euro van de beschikbare 152 miljoen euro aangevraagd, wat neerkomt op ongeveer 2 procent.

Deze subsidie valt onder de "Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen" en kan tot eind 2025 worden aangevraagd. Met deze subsidie kunnen verhuurders een bijdrage van maximaal 6000 euro per woning ontvangen om bijvoorbeeld spouwmuren te isoleren, nieuw glas te plaatsen of een energiezuinig ventilatiesysteem te installeren. Het subsidiebedrag dekt echter niet de volledige investering, omdat er per vierkante meter glas of spouwmuur een maximumbedrag is vastgesteld. De kosten voor de verhuurder zijn dus vele malen hoger.

De Woonbond is ontevreden over de resultaten van verduurzaming in de particuliere sector. Huurders hebben komende winter er nog geen profijt van en hun energierekening blijft hoog. De vereniging pleit voor verplicht dubbel glas of de erkenning van enkel glas als gebrek, zodat huurders juridische stappen kunnen ondernemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zal beide punten breder onder de aandacht brengen.