1-2'tje in World Cup voor shorttracksters Velzeboer en Poutsma

In het Canadese Montreal is zondagavond het eerste World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgesloten. Er stonden weer vier individuele afstanden op het programma, alsmede de aflossingsfinales, wat enig Nederlands succes opleverde.

500m vrouwen
De Nederlandse dames waren op dreef en in de finale was dat niet anders: Xandra Velzeboer en Selma Poutsma duelleerden even om de leiding, die naar Velzeboer ging, terwijl de rest hen niet kon bedreigen. Velzeboer won, voor Poutsma en de Italiaanse Martina Valcepina - Michelle Velzeboer ging in de B-finale onderuit en kreeg daar ook nog een penalty.

500m mannen
De vanaf dit seizoen voor China uitkomende voormalige Hongaarse broers Liu Shaoang en Shaolin stonden beiden in de finale, waarin Shaolin onderuit ging. Shaoang vocht een hard duel uit met thuisfavoriet Felix Roussel en wist dat te winnen, met de Fransman Quentin Fercoq op de derde plek. Kay Huisman en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit, Itzhak de Laat sneuvelde in de herkansingen.

1000m vrouwen
Tot een meter of twee voor de finish leek Hanne Desmet de winst te gaan pakken, maar de Belgische werd tóch nog gepasseerd: de jonge Zuid-Koreaanse Kim Gil-li ging er met de overwinning vandoor. Desmet werd nog wel tweede, vlak voor de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold. Diede van Oorschot strandde in de kwartfinales, Angel Daleman en Yara van Kerkhof kwamen de herkansingen niet door.

1000m mannen
Voor eigen publiek greep William Dandjinou de leiding, maar de Canadees werd aan de kant gezet door de Zuid-Koreaan Park Ji-won. Die leek de overwinning te pakken, tot hij werd getorpedeerd door nota bene landgenoot Hwang Dae-heon, beiden gingen onderuit. Met Kim Gun-woo ging de zege zo ineens naar de derde Koreaan, voor de Italiaan Luca Spechenhauser en Dandjinou. Voor Jens van 't Wout en Friso Emons eindigde het toernooi in de kwartfinales, Melle van 't Wout ging er in de herkansingen uit.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Van Kerkhof en de gezusters Velzeboer streden volle bak mee om de overwinning en afmaakster Xandra Velzeboer leek die mogelijk binnen te slepen. Dat lukte echter niet: ze kwam niet voorbij de Canadese Danae Blais en in een zinderende finish ging de Amerikaanse Santos-Griswold nog langs Velzeboer. Canada pakte zo de winst met Blais, Florence Brunelle, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge, voor Santos-Griswold, Eunice Lee, Julie Letai en Corinne Stoddard namens de VS en het Nederlandse kwartet.

Aflossing mannen
China haakte in de finale af voor de echte strijd begon, Japan kon het ook niet echt meer bijbenen en moest genoegen nemen met een overigens keurige derde plek met Dan Iwasa, Yui Matsubayashi, Shogo Miyata en Kazuki Yoshinaga. Het thuispubliek zag het weekeinde afgesloten worden met een fraaie zege: William Dandjinou, Pascal Dion, Steven Dubois en Jordan Pierre-Gilles klopten Hwang Dae-heon, Jang Sung-woo, Kim Gun-woo en Park Ji-won uit Zuid-Korea. Nederland ging er in de kwartfinales al uit.