Verdachte Brusselse terreuraanslag overleden

Maandagavond heeft in België een terreuraanslag plaatsgevonden. Rond 19.15 uur vond er een schietincident plaats in Brussel. Hierbij zijn twee Zweden om het leven gekomen en raakte een taxichauffeur gewond. De dader, Abdesalem Lassoued, is een geradicaliseerde Tunesiër die illegaal in België verbleef en reeds bekend was bij de politie. Na zijn daad ging hij op de vlucht.

Dinsdagochtend werd de verdachte aangetroffen in een café in Schaarsbeek en neergeschoten door politie. Hij werd in de borst geschoten en ter plekke gereanimeerd. Lassoued zou daarna in kritieke toestand naar het ziekenhuis zijn gebracht. Er is mogelijk sprake van overlijden tijdens het transport naar het ziekenhuis, maar hierover bestaat geen duidelijkheid. Het is dus onzeker of de man is overleden.

Update 10.23 uur:  De verdachte is om 9.38 uur aan zijn verwondingen overleden, dat bevestigden de politie en  het federaal parket zojuist aan Belgische media. 

Eerdere berichtgeving: In het café werd ook het automatische wapen gevonden dat is gebruikt tijdens de aanslag. Er zijn vingerafdrukken genomen van de verdachte om zijn identiteit definitief vast te stellen.

Lassoued, ook bekend als Slayem S., plaatste gisteravond een video op sociale media waarin hij in het Arabisch zei dat hij "drie Zweden" had "vermoord" (in werkelijkheid waren er twee doden en één zwaargewonde). In de video kijkt de 45-jarige Tunesiër om zich heen, noemt hij zijn naam en beschrijft hij zichzelf als een "strijder op weg naar Allah". Hij benadrukt dat hij leeft en sterft volgens zijn geloof. Hij herhaalt zijn naam en zegt: "Ik heb drie Zweden vermoord, alle lof zij Allah".

De slachtoffers
Twee supporters van het Zweedse voetbalteam dat in Brussel tegen de Rode Duivels speelde, zijn om het leven gebracht door Lassoue. Daarnaast heeft hij ook een taxichauffeur ernstig verwond toen hij op twee personen in de taxi schoot. De taxichauffeur verkeert niet langer in levensgevaar. De twee overleden slachtoffers hadden zowel de Zweedse als vermoedelijk de Zweeds-Zwitserse nationaliteit.

Dreigingsniveau verhoogd, scholen blijven open
Het dreigingsniveau is na de aanslag verhoogd naar niveau 3 in België en naar niveau 4 in Brussel. Dit is het hoogste dreigingsniveau. Het OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse, heeft dit bekendgemaakt. Bij niveau 3 is er een mogelijke en waarschijnlijke dreiging van terreurdaden. Bij niveau 4 is de dreiging ernstig en zeer dichtbij. Het nationaal crisiscentrum adviseert mensen in Brussel om alert te zijn en niet onnodig te reizen. Vanmiddag om 15 uur zal het nationaal crisiscentrum opnieuw bijeenkomen om het dreigingsniveau te evalueren.

Scholen blijven open ondanks de verhoogde terreurdreiging na de aanslag van maandagavond in Brussel. Premier De Croo heeft aangegeven dat het OCAD heeft geconcludeerd dat er geen specifieke dreiging is richting kinderen of scholen.