Israëlische leger geeft drie uur extra voor veilige evacuatie noorden Gazastrook

Het Israëlische leger heeft opnieuw een periode aangekondigd waarin de Palestijnse bevolking het noorden van de Gazastrook kan verlaten. Een militaire woordvoerder zei dat mensen van 10.00 uur tot 13.00 uur lokale tijd een veilige vluchtroute konden gebruiken. Deze corridor zal niet worden aangevallen door Israël.

Het Israëlische leger heeft de Palestijnen vrijdag opgeroepen het noorden van de Gazastrook te verlaten. Dit vanwege het verwachte grondoffensief van het leger tegen het islamitische Hamas.
Volgens correspondenten is de grensovergang bij Rafah van de Gazastrook naar Egypte nog gesloten. Volgens Egyptische informatie zijn er momenteel onderhandelingen gaande tussen Israël, de VS en militante Palestijnse groeperingen over de evacuatie van buitenlanders en gewonde Palestijnen, evenals de levering van humanitaire goederen aan de Gazastrook.

Sinds vrijdag zouden al honderdduizenden mensen naar het zuiden van de kuststrook zijn gevlucht. De Wereldgezondheidsorganisatie bekritiseerde de evacuatieoproep en verwees vooral naar de ruim twintig ziekenhuizen met in totaal ongeveer 2.000 patiënten in het noorden van Gaza. Elke dag komen er nieuwe gewonden binnen en sommige patiënten moeten op de straten rond de ziekenhuizen worden behandeld. Een gedwongen verhuizing naar het zuiden zou voor veel mensen de dood kunnen betekenen.

Het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook is volgens een mediabericht een paar dagen uitgesteld. De New York Times schrijft, onder verwijzing naar drie hoge Israëlische officieren, dat de aanval eigenlijk dit weekend had moeten beginnen. De operatie werd echter uitgesteld vanwege de zwaar bewolkte lucht en de daaruit voortvloeiende problemen met de zichtbaarheid voor vliegtuigpiloten en drone-besturingen.   

Uitsluitingszone aan de grens met Libanon
Israël heeft ook een uitsluitingszone van vier kilometer breed ingesteld in het grensgebied met Libanon, na herhaalde aanvallen door de sjiitische Hezbollah-militie. Volgens een verklaring van het Israëlische leger is het verboden het gebied te betreden. Burgers die daar wonen, moeten in de buurt van schuilplaatsen verblijven. Bovendien is het gebruik van op GPS gebaseerde navigatiesystemen daar beperkt.

Een Israëlische militaire woordvoerder waarschuwde Hezbollah ervoor Libanon niet bij het conflict te betrekken. De Libanese militie, die een bondgenoot is van Hamas in de Gazastrook, valt sinds de escalatie van het geweld afgelopen weekend Israëlische posities in het grensgebied aan met raketten. Volgens Israëlische rapporten werd bij een nieuwe aanval één persoon gedood.