F1: Verstappen pakt derde wereldtitel op rij, Piastri wint sprintrace in Qatar

Max Verstappen is voor de derde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De Nederlander had in de sprintrace in Qatar genoeg aan een tweede positie om met zijn Red Bull de titel veilig te stellen. Oscar Piastri won de wedstrijd, terwijl McLaren-teamgenoot Lando Norris ook naar het podium mocht.

Piastri vertrok van poleposition tijdens de sprintrace en vertrok goed. De Australiër werd gevolgd door George Russell, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Verstappen kwam slecht weg en lag vijfde, maar nog wel voor de als tweede vertrokken Lando Norris. Voor Liam Lawson was de strijd al na een paar bochten voorbij waarbij hij in de grindbak belandde. Er volgde een safety car.

Bij de herstart trok Piastri een klein gaatje met Russell, maar de Brit had tijdens de beginfase meer momentum en greep de eerste positie. Voor plek zes streed Norris met Fernando Alonso, waarbij het duo bochtenlang zij aan zij ging. Alonso verloor de strijd en zakte achter Esteban Ocon terug naar plek acht. Even later stond Logan Sargeant in het grind waarna opnieuw een safety car volgde.

Russell sloeg bij de herstart meteen een gat met Piastri die het aan de stok kreeg met Sainz maar wel plek twee behield. Daarachter pakte Alonso de zevende positie weer af van Ocon. Zodra de DRS actief werd stoomde Verstappen door naar plek drie door eerst Leclerc en daarna Sainz te passeren. Piastri greep met zijn mediums op zijn beurt de leiding door Russell eenvoudig in te halen. Verder naar achteren raakten Nico Hülkenberg, Ocon en Sergio Perez elkaar. Van dit trio kon alleen Hülkenberg nog de pits bereiken. Ocon en Hülkenberg raakten elkaar, waarna Perez als derde ook uitgeschakeld werd. Verschillende rijders kwamen binnen voor nieuwe banden.

Met nog vijf ronden te gaan werd het weer groen en trok Piastri een gaatje met Russell. De Brit hield plek twee nog een rondje vol, maar Verstappen haalde hem in voor plek twee. Daarachter wist Norris de Ferrari's te verschalken voor plek vier, waarna Russell volgde.

Na negentien ronden werd Piastri als eerste afgevlagd in de sprintrace voor Verstappen en Norris. Russell pakte plek vier, voor Lewis Hamilton, Sainz, Leclerc en Alexander Albon die het laatste punt meenam. Verstappen kon zijn derde wereldtitel op rij vieren. Hij evenaart hiermee grote namen als Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet en Ayrton Senna.

Update 21:07 uur
Leclerc is zijn zevende positie kwijt door een tijdstraf van vijf seconden vanwege het te vaak naast de baan rijden. Dit betekent dat Albon de zevende stek toebedeeld kreeg en Fernando Alonso het laatste punt in zijn schoot geworpen kreeg.