Turnster Biles maakt fenomenale comeback, Thorsdottir 6e op WK

In Antwerpen is het wereldkampioenschap turnen in volle gang. De afgelopen dagen werden de eerste vier finales afgewerkt: de teams bij de mannen en vrouwen, gevolgd door de meerkamp bij de mannen en vrijdagavond die bij de vrouwen. Zaterdag en zondag staan de toestelfinales op het programma.

Team mannen
China verdedigde de wereldtitel, maar Japan was simpelweg te goed. Kenta Chiba, Daiki Hashimoto en Kazuma Kaya - het enige overgebleven teamlid van de vorige Japanse wereldtitel (2015) - noteerden op het voltigepaard en de rekstok de hoogste scores, Hashimoto en Kaya deden dat met Kaito Sugimoto ook op de brug. Met verder nog Kazuki Minami en zijn topscores op vloer en sprong kwam het vijftal tot 255,594 punten. Liu Yang, Su Weide, Sun Wei, Lin Chaopan en You Hao scoorden 253,794 punten en zilver voor China, terwijl de VS met Asher Hong, Paul Juda, Yul Moldauer, Fred Richard en Khoi Young tot 252,428 punten en brons kwam, de eerste medaille sinds 2015.

Team vrouwen
Sinds 2011 won de Amerikaanse ploeg altijd de wereldtitel en ook nu was daar eigenlijk weinig twijfel over. Supersterren Simone Biles en Shilese Jones turnden een volledige meerkamp, Leanne Wong deed drie van de vier onderdelen - Skye Blakely werkte de brug af, Joscelyn Robertson kwam helemaal niet in actie. Met 167,729 punten was er ruim goud voor de VS, zoals verwacht. De Braziliaanse superster en meerkampwereldkampioene Rebeca Andrade voerde samen met Flavia Saraiva haar ploeg aan: beiden turnden een volledige meerkamp en met Jade Barbosa, Lorrane Oliveira en Julia Soares kwamen ze tot 165,530 punten en zilver, de eerste teammedaille ooit voor Brazilië op het WK. Marine Boyer, Lorette Charpy, Melanie de Jesus dos Santos, Coline Devillard en Morgane Osyssek-Reimer turnden Frankrijk met 164,064 punten naar brons, de tweede medaille ooit en de eerste sinds 1950. Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Sanna Veerman, Naomi Visser en Sanne Wevers pakten voor Nederland de zevende plek (159,563).

Meerkamp mannen
Wereld- en olympisch kampioen Daiki Hashimoto was in de kwalificatie de derde Japanner en zou zo naast de finale grijpen - er mogen er twee per land starten. Japan besloot hem echter toch in te zetten en dat bleek een gouden zet: een wat matige vloeroefening werd gevolgd door geweldige optredens op het voltigepaard, de ringen en sprong, waarop Hashimoto telkens de tweede score noteerde, gevolgd door een derde score op de brug. Hij sloot af aan de rekstok en bekroonde zijn dag daarop met een prachtig optreden. Het leverde Hashimoto bij elkaar 86,132 punten en een nieuwe wereldtitel op, voor de Oekraïner Illia Kovtun (84,998) en de Amerikaan Fred Richard (84,332). Casimir Schmidt deed het namens Nederland uitstekend en besloot de finale als zeventiende.

Meerkamp vrouwen
De eindelijk op het internationale toneel teruggekeerde Amerikaanse Simone Biles liet zien waarom zij dé koningin van de sport is. De kleine legende opende met een fantastische sprong, scoorde daarna degelijk op haar minste onderdeel - brug - en was ook op de evenwichtsbalk de beste. Daarmee was het goud al bijna binnen, een klein slippertje tijdens een verder fenomenale vloeroefening kon dat niet voorkomen: 58,339 punten was met afstand voldoende. De Braziliaanse uittredend wereldkampioene Rebeca Andrade zag haar Amerikaanse concurrente Shilese Jones op vloer minder goed scoren, waardoor Andrade er alsnog overheen wipte naar het zilver (56,766), voor Jones (56,332). Eythora Thorsdottir turnde een fantastische wedstrijd en pakte met 54,098 punten een indrukwekkende zesde plek, Naomi Visser werd met 53,132 punten eveneens keurig twaalfde.