Valse start volleyballers op OKT, Canada te sterk

De Nederlandse volleyballers zijn begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar de ploeg zich voor het eerst sinds Athene 2004 hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen. Nederland speelt in het Chinese Xi'an in een van de drie OKT's, waarbij de top-2 van elk toernooi zich voor Parijs 2024 plaatst.

De ploeg van bondscoach Roberto Piazza opende zaterdagochtend met een wedstrijd tegen Canada. Een belangrijke wedstrijd, want met name Polen en Argentinië lijken de twee favorieten voor de olympische startbewijzen en dus moeten de andere landen in principe alle andere wedstrijden winnen, met daarbij ook nog een overwinning tegen Argentinië of Polen - tenzij die landen natuurlijk tegen verrassende nederlagen aan gaan lopen in de komende week.

Nederland begon niet geweldig tegen Canada, dat op de vorige twee Spelen de kwartfinales haalde. Canada won set één, maar Nederland herpakte zich in de tweede set en wist een spannende derde set na een prima comeback naar zich toe te trekken. In set vier was Nederland dan weer kansloos en dus was een beslissende vijfde set nodig.

In die vijfde set liep Nederland al snel achter de feiten aan en op matchpoint voor Canada serveerde Maarten van Garderen de bal vol in het net: de 26e Nederlandse servicefout, ruimschoots een volledige set dus. Nederland verloor zo met 21-25, 25-23, 26-24, 18-25, 12-15. Zondagochtend volgt de wedstrijd tegen Mexico, die begint om 07.00 uur Nederlandse tijd.

Polen won overigens van België, maar dat ging bepaald niet makkelijk: de Belgen hielden lange tijd dapper stand en moesten zich pas diep in de vijfde set gewonnen geven, waarna Polen met 23-25, 25-20, 25-16, 21-25, 17-15 de winst naar zich toe trok. Bulgarije won met 3-0 van China, Argentinië klopte Mexico eveneens met 3-0.