VN: Meer dan 100.000 mensen zijn de Kaukasus ontvlucht

Volgens de VN zijn inmiddels ruim 100.000 mensen van Armeense afkomst de Kaukasusregio Nagorno-Karabach ontvlucht. Veel van de vluchtelingen zijn hongerig, uitgeput en hebben onmiddellijke hulp nodig, aldus VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Grandi.

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR en andere hulporganisaties hebben de Armeense autoriteiten nu benaderd om hun hulp aan te bieden. Maar internationale steun is dringend nodig, zegt Grandi.

Ondertussen herhaalde de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Duitsland, Aghayev, dat zijn land de veiligheid van de Armeense bevolking in Nagorno-Karabach wil garanderen. Armeniërs en Azerbeidzjanen hebben een trieste geschiedenis achter de rug, maar nu is er een reële kans op een vredesakkoord, zei Aghayev op Deutschlandfunk.

Armenië beschuldigt het autoritaire Azerbeidzjan ervan de Armeense bevolking met geweld te hebben verdreven, na de verovering van Nagorno-Karabach anderhalve week geleden. Er wordt ook gesproken over etnische zuiveringen.