Camptosaurus skelet in uitzonderlijk goede staat wordt in Parijs geveild

Miljoenen jaren nadat dinosaurussen van de aardbodem verdwenen zijn, wordt het skelet van een Camptosaurus op 20 oktober in Parijs geveild, dit is voor het eerst sinds de ontdekking van het skelet in de jaren negentig.

De dinosaurus, genaamd Barry, werd ontdekt in het noordoosten van Wyoming op privéterrein. Het dier leefde aan het einde van het Jura-tijdperk, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Het skelet van de dinosaurus is 2,10 meter hoog en 5 meter lang. Het bestaat voor meer dan 80 procent uit origineel bot, wat een ongewoon hoog percentage is. Vooral de schedel van het dier, compleet met tanden, is uitzonderlijk goed bewaard gebleven, met meer dan 90 procent origineel bot. Het is een van de meest complete dinosaurus skeletten ooit gedocumenteerd. Het fossiel werd voor het eerst gerestaureerd in 2000 door paleontoloog Barry James, naar wie het skelet werd vernoemd. 

De veiling van Barry is op 20 oktober. Het Parijse veilinghuis verwacht een opbrengst tussen de 800.000 en 1, 2 miljoen euro.