Taakstraf voor balletje mayo in gezicht boa

Een 21-jarige man uit Urk is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken. In februari drukte deze persoon een gehaktbal met mayonaise in het gezicht van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) aan het Zwolsche Diep. Een maand later was er een gevecht tussen deze persoon en anderen met een andere bezoeker in Café Havenzicht.

In de rechtszaal verklaarde de Urker dat hij tijdens beide geweldsincidenten dronken was. “Ik herinner me niet veel van die gehaktbal.” Die nacht waren twee boa’s aan het controleren bij een bar en kwamen ze de Urker en anderen tegen. Ze kregen een gehaktbal aangeboden, maar vriendelijk geweigerd.

De Urker was echter niet tevreden met die reactie, sneed een stukje van zijn gehaktbal af, doopte het in de mayonaise en hield het met een plastic vorkje vlak bij het gezicht van een van de controleurs. De controleur duwde de hand van de beschonken persoon weg, waarna deze de bal in het oog van de andere boa drukte. “Mishandeling”, vond de officier van justitie. “Belediging”, oordeelde de rechter. “Hoewel er geen pijn of letsel werd veroorzaakt, is het natuurlijk wel erg vies en respectloos”, legde hij uit.

Nu erkent de Urker dat zijn actie dom was. “Boa’s verdienen respectvolle behandeling. Normaal gesproken heb ik ook altijd een goede verstandhouding met ze.” Opmerkelijk genoeg kreeg hij enkele jaren geleden nog een taakstraf opgelegd omdat hij samen met een vriend een andere boa het water van de Urker haven in duwde. Lees verder bij Omroep Flevoland.