Libië: minstens 2300 doden door overstromingen, 10.000 vermisten

De gevolgen van de overstromingen in Libië worden steeds duidelijker. Minstens 2.300 mensen zijn omgekomen, meldde persbureau AFP, daarbij verwijzend naar de hulpdiensten. Alleen al in de stad Derna kwamen meer dan 1.000 mensen om. Volgens het Rode Kruis en de Rode Halve Maan is het aantal vermisten gestegen tot 10.000. De situatie is verwarrend. 

Volgens het Libische Nationale Leger zijn er dammen doorgebroken nabij de stad Derna, die ruim 100.000 inwoners telt. Hele delen van de stad en haar inwoners spoelden hierdoor letterlijk de zee in. Beelden tonen massa's water die door het stadscentrum stroomden. Een vertegenwoordiger van het stadsbestuur van Derna omschreef de situatie als catastrofaal, zo meldde het persbureau afp. De stad heeft nationale en internationale hulp nodig. Derna ligt 900 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. Konvooien met hulpgoederen zijn inmiddels onderweg naar Derna.

Naast Darna zijn ook andere steden zoals Al-Baida, Al-Marj, Susa en Shahat getroffen door overstromingen. De burgemeester van Shahat sprak over zo'n 20.000 vierkante kilometer aan overstroomde gebieden.

De storm ‘Daniël’, die eerder over Bulgarije, Turkije en Griekenland trok, zette afgelopen weekend grote delen van het Noord-Afrikaanse land onder water.