Marokko: moeilijke zoektocht naar overlevenden, ruim 2000 doden

Na de zware aardbeving in Marokko blijven reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Het werk is moeilijk. Volgens de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen komt dit ook doordat sommige van de zwaarst getroffen gebieden bergachtig en afgelegen zijn, waardoor ze moeilijk toegankelijk zijn. 

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen vrijdagavond laat ruim 2.000 mensen om het leven bij de aardbeving. Minstens evenveel mensen raakten gewond. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers zal blijven stijgen.

De aardbeving met een kracht van 6,8 vond zaterdagnacht plaats. Het epicentrum lag in een bergachtig gebied ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. Afbeeldingen en video’s op online netwerken lieten in veel steden in de regio ernstige schade zien. Ook historische locaties raakten beschadigd, waaronder delen van de rode muur rond de oude binnenstad van Marrakesh en gebouwen in de medina. Ze staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Geofysisch Instituut van Marokko sprak van de sterkste aardbeving in een eeuw. In het Noord-Afrikaanse land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Alle vlaggen zullen halfstok worden gehesen.

Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Turkije en Israël hebben steun toegezegd aan het land. Ook de EU, de Afrikaanse Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie boden hulp aan. Veel staatshoofden en regeringsleiders betuigden hun medeleven aan de slachtoffers en families.