Nieuwe beelden James Webb: 'mysteries exploderende sterren verklaard?'

Nieuwe beelden van de James Webb Space Telescope (JWST) van een supernova zouden volgens astronomen mysteries van exploderende sterren kunnen ontsluiten.

Afbeeldingen onthulden voorheen onzichtbare halvemaanachtige structuren in de supernova SN 1987A en zijn overblijfsel op 168.000 lichtjaar van de aarde, vermoedelijk onderdeel van de buitenste gaslagen van de supernova-explosie - wat onderzoekers aanwijzingen geeft over hoe exploderende sterren zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

Dr. Mikako Matsuura, lector aan de School of Physics and Astronomy van Cardiff University, zei dat de beelden een ‘grote verrassing’ waren. "[Het] spreekt over het vermogen van de telescoop om goed bestudeerde structuren op nieuwe en uitdagende manieren te weergeven."

Hieronder een afbeelding van de supernova - een geëxplodeerde ster - genomen door de nieuwe superruimtetelescoop James Webb (JWST). SN1987A, zoals het bekend staat, is een van de meest bekende en bestudeerde objecten aan de zuidelijke hemel.

Toen de ster in 1987 explodeerde was het de dichtstbijzijnde en helderste supernova die in bijna 400 jaar vanaf de aarde te zien was. En nu onthult de $10 miljard kostende Webb-observatorium details die nog nooit eerder zijn gezien.

SN1987A bevindt zich op slechts 170.000 lichtjaar van ons vandaan in de Grote Magelhaense Wolk, een dwergsterrenstelsel grenzend aan onze eigen Melkweg. Astronomen zijn gefascineerd door dit object omdat het een gedetailleerd beeld geeft van wat er gebeurt wanneer grote sterren aan het einde van hun leven komen.